Премію Сахарова-2022 від Європарламенту присудили народу України

доповнено

Премію Сахарова за свободу думки від Європейського парламенту за 2022 рік присуджено народу України.

“Хороброму українському народу, який представляють президент країни, обрані лідери та громадянське суспільство”, – сформульована назва переможця.

“Українці борються за те, у що вірять. Борються за цінності, захищають демократію, свободу та верховенство права. Ризикують своїм життям. Ніхто більше за Україну не заслуговує на премію, вітання хороброму народу України”, – наголосила у твіттері президентка Європарламенту Роберта Мецола.

У повідомленні на сайті премії сказано: “Премія Сахарова “За свободу думки” 2022 року присуджується українському народу. Вона підкреслює зусилля президента України Володимира Зеленського разом із роллю окремих людей, представників ініціатив громадянського суспільства, державних і громадських інституцій, зокрема Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Юлії Паєвської – засновниці евакуаційного медичного підрозділу “Ангели Тайри”, Олександри Матвійчук – правозахисниці і голови організації “Центр громадянських свобод”, руху громадянського опору “Жовта стрічка” та Івана Федорова, мер Мелітополя, що зараз знаходиться під російською окупацією”.

Вручення премії Сахарова відбудеться 14 грудня у Страсбурзі.

Як інформувала “Новинарня“, у 2021 році премія імені Сахарова була присуджена російському опозиціонеру Олексію Навальному, у 202о році – білоруській опозиції, у 2019 році – Ільхаму Тохті (уйгурський дисидент, борець за права уйгурів у КНР), у 2018 році – українському кінорежисеру Олегу Сенцову, на той час політв’язню Кремля.

Премія Сахарова: кому вручають і який розмір

Цю нагороду Європарламенту – Sakharov Prize for Freedom of Thought (Премія Сахарова за свободу думки) – вручають регулярно з 1988 року особам та організаціям, які зробили “винятковий внесок у боротьбу за права людини по всій земній кулі”.

Першими її лауреатами у 1988 році стали президент ПАР Нельсон Мандела та радянський дисидент, українець Анатолій Марченко.

Від часу заснування премії до 2018 року жодного разу не відзначався представник незалежної України, доки лавреатом не став в’язень Кремля Олег Сенцов, висунутий Європейською народною партією.

2017 року ЄНП висувала на здобуття премії Сахарова кандидатуру лідера кримськотатарського народу, народного депутата України Мустафи Джемілєва. Натомість премію-2017 отримала демократична опозиція Венесуели.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна