Румунія і Болгарія мають приєднатися до Шенгенської зони з початку 2023 року, – Європарламент

Європейський парламент закликав держави-члени ЄС дозволити Румунії та Болгарії приєднатися до Шенгенської зони вже на початку 2023 року.

Відповідну резолюцію ЄП ухвалив у вівторок, 18 жовтня, 547 голосами. 49 депутатів висловилися проти, утрималися 43, повідомила пресслужба.

У резолюції зазначається, що Рада ЄС має ухвалити рішення про інтеграцію Румунії та Болгарії до Шенгенської зони до кінця 2022 року. Це має забезпечити скасування перевірок на внутрішніх кордонах обох країн з “шенгеном” починаючи з 2023 року.

Євродепутати наголосили, що Румунія та Болгарія протягом кількох років виконали всі необхідні умови, проте Рада ЄС досі не спромоглася ухвалити рішення щодо їх інтеграції.

Збереження внутрішнього прикордонного контролю є дискримінаційним і має серйозні наслідки для життя європейських громадян, особливо мобільних працівників, зазначається в резолюції. Крім того, наголошується, що перешкоджання імпорту, експорту та вільному переміщенню товарів у вантажних портах підриває функціонування внутрішнього ринку ЄС.

На сьогодні до Шенгенської зони з-поміж членів ЄС не входять Болгарія, Хорватія, Кіпр, Ірландія та Румунія.
Інтеграція нових країн до “шенгену” потребує одностайного рішення Ради ЄС.
Чеське головування в Раді ЄС анонсувало, що має намір провести обговорення цього питання до кінця 2022 року.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна