Розпочалися навчання НАТО з ядерного стримування “Непохитний полудень”

З понеділка, 17 жовтня, у південно-західній Європі почалися навчання країн НАТО з ядерного стримування під назвою “Непохитний полудень” (Steadfast Noon).

Про це повідомляється на сайті Альянсу.

У межах навчань військово-повітряні сили НАТО відпрацьовуватимуть можливості ядерного стримування із залученням літаків.

У тренуванні візьмуть участь 14 країн і до 60 літаків різних типів: бомбардувальники B-52, винищувачі четвертого і п’ятого поколінь, літаки-розвідник, літаки-заправники тощо.

Тренувальні польоти проходитимуть над Бельгією, яка приймає навчання, а також над Північним морем і Великою Британією.

Бойової зброї під час навчань не застосовуватимуть.

Ілюстративне фото: @NATO

У новій Стратегічній концепції НАТО, яку в червні 2022 року ухвалили лідери Альянсу на Мадридському саміті, зазначено, що “фундаментальною метою ядерного потенціалу НАТО є збереження миру, запобігання примусу та стримування агресії“.

Також у Концепції наголошується, “поки існує ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним альянсом“.

У НАТО нагадали, що “Непохитний полудень” – це традиційні навчання, які відбуваються регулярно, і вони “не пов’язані з будь-якими подіями у світі”.

Водночас після заяв президента Росії Володимира Путіна про можливе використання ядерної зброї у відповідь на успіх недавніх українських контрнаступів до цьогорічного “Непохитного полудня” прикуто особливу увагу.

Навчання НАТО триватимуть до 30 жовтня.

Тим часом Росії наприкінці місяця також планує провести свої ядерні навчання “Гром”, які включатимуть масштабні маневри стратегічних ядерних сил, а також запуски ракет із різних носіїв.

Читайте також:
У разі ядерного удару РФ по Україні буде потужна, військова відповідь, – Боррель

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна