Євросоюз може скасувати безвізовий режим з Сербією: причина

Європейська комісія не виключає зупинення безвізового режиму з Сербією, якщо цій державі не вдасться зупинити нелегальну міграцію зі своєї території до Євросоюзу.

Про це в п’ятницю, 14 жовтня, заявила єврокомісарка із внутрішніх справ Ілва Йоганссон перед зустріччю міністрів внутрішніх справ ЄС у Люксембурзі, передає Euractiv.

“Цього я не відкидаю, але я думаю і сподіваюся, що ми матимемо хорошу співпрацю”,- сказала Йоганссон.

Цьогоріч за так званим маршрутом через Західні Балкани, який включає Сербію, було зареєстровано понад 106 000 незаконних в’їздів до ЄС, що на 170% більше, ніж за аналогічний період торік.

Сербія має широку безвізову політику щодо багатьох країн. Йоганссон попередила: у той час, як сирійці та афганці часто мають підстави просити притулку в ЄС, багато інших громадян “слід повернути в країну свого походження”.

Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер назвала візову політику Сербії “не дуже доброю” та заявила, що вона “залежить від того, які держави не визнають Косово”.

Більшість країн ЄС, зокрема Німеччина, визнають незалежність Косова, але не Іспанія, Словаччина, Греція, Кіпр та Румунія.

“Сербія повинна адаптувати свою візову практику до практики ЄС”, – сказала Фезер у Люксембурзі.

Комісарка Йоганссон зазначила, що вона зустрінеться з представниками Сербії та інших країн Західних Балкан наступного тижня у Берліні, а згодом ще й у Празі.

Щорічний звіт Європейської комісії, опублікований раніше цього тижня, стверджує, що Сербія має зробити більше у сфері управління міграцією, щоб приєднатися до ЄС. Зокрема, відзначається, що Белград не зробив жодних кроків, щоб узгодити з ЄС список третіх країн, яким потрібні візи.

Читайте також:
У партії президента Сербії заговорили про “денацифікацію Балкан”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна