Україна повернула тіла 62 полеглих героїв, серед них – воїни з Оленівки

Україна повернула тіла ще 62 полеглих захисників. Серед них – бійці, що перебували в полоні в колонії окупованої Оленівки на Донеччині.

Про це вранці в вівторок, 11 жовтня, повідомила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

“Ми повернули тих, хто перебував у самому пеклі та захищав Україну. Світла пам’ять героям”, – наголосив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти Олег Котенко.

У відомстві нагадують, що в областях працюють регіональні центри уповноваженого, з якими можна зв’язатися за номером гарячої лінії: 0 800 339 247.

У вихідні дні повідомлення приймаються у Viber і Telegram за телефоном: (095) 896-04-21. Також повідомити про зниклих осіб можна безпосередньо Уповноваженому: (099) 792-01-26.

Передісторія

У селищі Оленівка на Донеччині розташована колонія №120, в якій Російська Федерація утримує частину українських військовополонених, зокрема бійців полку “Азов”, а також цивільних заручників, що не пройшли так звану “фільтрацію”.

Уранці 29 липня угруповання “ДНР” поширило заяву, нібито ЗСУ вчинили ракетний обстріл колонії. Пропагандисти стверджували, що обстріл був навмисним, прицільно били по бараках, де утримуються полонені українські військові, які “почали співпрацювати зі слідством”. У тюремних бараках начебто загинули близько 50 полонених, майже 70 – поранені.

За словами “заступника міністра інформації ДНР” Даніїла Безсонова, ЗСУ вночі нібито завдали удару по Оленівці із реактивних систем залпового вогню HIMARS. Вранці там розбирали завали; звідти поширили шокуючі відео.

У Генштабі ЗСУ натомість заявили, що “ні українська артилерія, ні ракетні війська відпрацювань по цьому об’єкту не здійснювали”. Збройні сили України в повному обсязі неухильно дотримуються принципів та виконують норми міжнародного гуманітарного права, “ніколи не вели та не ведуть обстріл цивільної інфраструктури, тим більше місць, де ймовірно утримують військовополонених побратимів”.

Російські окупанти переслідували “свої злочинні цілі – звинуватити Україну у скоєнні “воєнних злочинів”, а також приховати тортури над полоненими і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування ЗС РФ на тимчасово окупованій території Донецької області”.

Міноборони РФ виклало списки загиблих і поранених в Оленівці, але вони не підтверджені.

Зі свідчень колишніх ув’язнених, росіяни завчасно планували цей теракт, і багатьох полонених перевели в порожній ангар колонії за два дні до його підриву.

За інформацією української розвідки, вбивство українських полонених в Оленівці скоїли найманці зі складу приватної військової компанії “Вагнер”.

Генеральний прокурор України Андрій Костін заявляв: попередні висновки свідчать, що способом вбивства стала термобарична зброя, застосована російськими військами.

Міжнародний комітет Червоного Хреста досі не отримав доступу до місця загибелі українських військовополонених у колонії в Оленівці, але прагне туди потрапити.

10 жовтня Міжнародний комітет Червоного Хреста тимчасово призупинив свою роботу в Україні “з міркувань безпеки”.

Читайте також:
Україна і РФ ведуть переговори про обмін військовополоненими за формулою “всіх на всіх”, – ГУР

“Туда не снимать!” Вигляд бараку в Оленівці не притаманний ураженню HIMARS, – ISW

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна