У Японії позитивно сприйняли рішення України щодо суверенітету над Курилами, – посол

Рішення Верховної Ради і президента Володимира Зеленського щодо визнання суверенітету Японії над Південно-Курильською грядою в японському суспільстві сприйняли як справедливий крок дружньої держави.

Про це в коментарі “Укрінформу” в суботу, 8 жовтня, сказав посол України в Японії Сергій Корсунський.

“Рішення Верховної Ради і президента України були позитивно сприйняті у японському суспільстві як справедливий крок дружньої держави. Японія не має намірів здійснювати повернення Північних територій силою, проте спільні дії України і Японії у політико-правовому полі, особливо з урахуванням агресії росії проти України, мають сприяти покаранню агресора, поверненню всіх окупованих ним територій”, – зазначив дипломат.

Посол акцентував, що визнання Україною належності Японії чотирьох островів Південно-Курильської гряди, які японці називають Північними територіями, є справедливим і юридично обґрунтованим.

“Фактично рішення Верховної Ради і президента України знімають протиріччя, які досі існували між позицією України як суверенної і незалежної держави, і спадщиною СРСР”, – підкреслив Корсунський.

У цьому контексті посол України зауважив, що Радянський Союз незаконно окупував чотири острови, які належали Японії. Радянська влада виселила звідти корінних жителів, фактично здійснюючи анексію території іншої держави.

“Росія є спадкоємницею СРСР і продовжує політику окупації. Але це не стосується України, як і всього іншого демократичного світу. Тепер позиція України чітка і зрозуміла – ми визнаємо суверенітет Японії над Еторофу, Кунаширі, Шикотаном і Хабомаї та закликаємо світове співтовариство сприяти їх поверненню Японії”, – пояснив дипломат.

Корсунський також привернув увагу до того факту, що Україна і Японія – це дві держави, відносно яких Росія здійснює політику анексії територій.

За словами дипломата, Росія, власне, і не приховує, що японські острови захоплені всупереч домовленостям, прийнятим за наслідками Другої світової війни, але категорично відмовляється ставити свої незаконні дії під сумнів.

Посол України також зауважив, що влада РФ здійснює демонстративні кроки, спрямовані на “розвиток” спірних островів, які є депресивною територією.

“Однак насправді Еторофу перетворений на військово-морську базу, де розташовані балістичні і крилаті ракети, підрозділи ВМФ РФ. Жодного розвитку цих територій не відбувається”, – констатував дипломат.

Читайте також:
МЗС України роз’яснило позицію щодо визнання Курил за Японією

Контекст

7 жовтня Верховна Рада прийняла звернення до міжнародного співтовариства щодо Північних територій Японії. Постанова спрямована на недопущення толерування пов’язаних з окупацією питань та привернення уваги на міжнародному рівні до необхідності підтримки суверенних територій Японії та прискорення фактичної реалізації домовленостей 1956 року.

Після цього президент Володимир Зеленський підписав указ, у якому наголошується: “Україна підтверджує свою повагу до суверенітету і територіальної цілісності Японії, включно з її Північними територіями, які продовжують перебувати під окупацією Російської Федерації”.

Зеленський доручив Кабінету Міністрів у своїй діяльності виходити з позиції, що Північні території є невід’ємною частиною суверенної території Японії.

Міністерство закордонних справ України 8 жовтня оприлюднило заяву, в якій зазначається, що указ президента України про підтвердження поваги до суверенітету й територіальної цілісності Японії включно з її північними територіями та ухвалення відповідного звернення ВР підтверджують відданість нашої держави принципам та нормам міжнародного права.

Раніше уряд Японії повернув у щорічний дипломатичний довідник “Синя книга дипломатії” формулювання “незаконно окуповані” щодо Курильських островів (північні території в Японії). Токіо заявляє, що Радянський Союз незаконно захопив Північні території, до яких входять острови, включаючи Еторофу, Шикотан і Кунаширі, незабаром після капітуляції Японії в Другій світовій війні в серпні 1945 року.

Читайте також:
Посольство Японії відновило роботу в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна