Дозахищалися: в Комітеті ВР з питань свободи слова залишилося три члени

Верховна Рада змінила кількісний і персональний склад низки комітетів. Після цього в Комітеті з питань свободи слова ВР залишилося лише три нардепи, його роль нівельована владою.

Про таке рішення парламенту, ухвалене 6 жовтня, повідомляє Світлана Остапа, заступниця редактора “Детектора медіа” і голова наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України.

“…Також відбулися зміни у складі Комітету з питань свободи слова. Тетяна Циба («Слуга народу») перейшла до Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, а Антон Швачка («Слуга народу») – до Комітету з питань цифрової трансформації. Таким чином у комітеті свободи слова залишилося троє членів: голова Нестор Шуфрич (входив до ОПЗЖ), секретар Сергій Швець та заступник голови Євгеній Брагар (обидва з фракції «Слуга народу»)”, – ідеться в повідомленні.

Крім того, з Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики за власним бажанням вийшли двоє колишніх членів фракції ОПЗЖ – Олександр Качний (перейшов до Бюджетного комітету) та Ренат Кузьмін (не ввійшов до жодного з комітетів, але він утікач і не відвідав жодного засідання за сесію).

Тепер до складу Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики раніше входить 16 членів, дев’ятеро з яких “Слуги народу”.

“Чому ніхто не хоче йти працювати в комітет свободи слова? Очевидно, у нас з цим все гаразд?..
Колись цей комітет був рупором свободи слова та інформаційної політики, активним захисником журналістів і медіа. У різні роки його очолювали Андрій Шевченко, Ганна Герман, Олена Бондаренко, Юрій Стець, Микола Томенко, Вікторія Сюмар. Правда, захищали і журналістів-розслідувачів зі “Схем”, і колишнього біженця Шарія. З приходом Шуфрича комітет здебільшого захищав журналістів медведчуківських каналів, чи каналу “Наш”, яких постійно десь били.
Нова влада забрала у цього комітету частину повноважень разом із частиною назви і створила ще один комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики. Так ось у цього комітету повноважень просто вагон і маленький возик”, – пише Остапа в фейсбуці.

“І що з цим робити?… Ми викреслюємо свободу слова з базових пріоритетів… До речі, з мовчазної згоди журналістів. І це вкрай погано”, – коментує депутатка Вікторія Сюмар (“Європейська солідарність”).

“Безумство, дуже характеризує стан свободи слова і відповідальних за неї…” – додала її колега Ірина Геращенко.

При цьому Світлана Остапа висловила думку, що комітет свободи слова потрібно “перезапустити”.

Читайте також:
“Висновки зробили”: міністр Ткаченко викрутився на запитання про “ОПЗЖистів” у телемарафоні, який він хоче залишити

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна