КНДР підтримала незаконну анексію території України, звинувативши США

Північна Корея підтримала проголошену Російською Федерацією протиправну анексію частин України.

Про це в вівторок, 4 жовтня, повідомила пресслужба міністерства закордонних справ КНДР, передає Reuters.

Державне агентство KCNA повідомило про резолюцію Ради безпеки ООН, ініційовану США, яка засуджує проголошену анексію українських територій 30 вересня. Росія наклала вето на резолюцію в п’ятницю.

Пхеньян підтримав заяву Москви про те, що регіони “самі вирішили стати частиною Росії”.

Генеральний директор міжнародних організацій у МЗС Пхеньяна Джо Чхоль Су, заявив, що референдуми були проведені “законно” відповідно до Статуту ООН, але Сполучені Штати дотримуються “бандитських подвійних стандартів” після того, як самі вторглися до інших країн.

“Для збереження незаперечного “однополярного світу” США втручаються у внутрішні справи незалежних країн і обмежують їхні законні права, зловживаючи Радою безпеки ООН”, – сказав Джо Чхоль Су у заяві, поширеній KCNA.

“США розв’язали агресивні війни проти суверенних держав, включаючи колишню Югославію, Афганістан та Ірак, але дії США не піддавалися сумніву з боку РБ ООН”, – додав він.

За його словами, Рада безпеки зіткнеться з наслідками, якщо вона наслідуватиме “свавільні та довільні дії Вашингтона, а також дії, засновані на подвійних стандартах”.

Контекст

30 вересня  керівництво РФ оголосило про анексію окупованих областей України (Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької), а президент Росії Володимир Путін виступив із великою антизахідною промовою.
Також Путін заявив, що відтепер мешканці анексованих територій – громадяни РФ.

Москва вперше заявила про “прийняття” до складу федерації навіть тих територій, які не контролюють її війська (це північно-західні райони Херсонщини; північна частина Запорізької області, де живе більшість населення області, включно з містом Запоріжжя; майже половина Донеччини та низка населених пунктів і територій Луганщини).

Рішення влади РФ є протизаконними та не відповідають міжнародному праву. В будь-якому разі Україна буде домагатися звільнення своїх територій, включно з Кримом, військовим шляхом. Звільнення міста Лиман і низки сіл на Донеччині відбулося вже після заяви Путіна про “анексію”.

Після заяв із Москви 30 вересня, на підставі рішення РНБОУ, президент Володимир Зеленський заявив про підписання Україною заявки на прискорений вступ до Північноатлантичного альянсу.

Читайте також:
Росія закуповує артилерійські снаряди і ракети в Північній Кореї, – розвідка США

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна