У МАГАТЕ знають про “тимчасове затримання” викраденого окупантами директора ЗАЕС. Гроссі збирається в Київ і Москву

Міжнародне агентство з атомної енергетики надвечір 1 жовтня видало заяву з приводу ситуації з гендиректором Запорізької АЕС, якого напередодні викрали російські окупанти.

Текст заяви опублікований на сайті МАГАТЕ.

“Після отримання інформації про затримання генерального директора Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова, Міжнародне агентство з атомної енергетики зв’язалося з відповідними органами і було поінформоване, що пан Мурашов тимчасово затриманий“, – заявив очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

“МАГАТЕ, відповідно до свого мандату з ядерної безпеки, активно шукає роз’яснень з цього приводу і сподівається на швидке та задовільне вирішення цього питання”, – запевнив Гроссі.

Він наголосив, що це затримання “має дуже значний вплив принаймні на два із семи незамінних компонентів ядерної безпеки та безпеки“.

“Таке затримання будь-кого з персоналу станції викликає серйозне занепокоєння саме по собі, а також як чинник психологічного тиску на решту персоналу – що завдає шкоди ядерній безпеці”, – зауважив гендиректор МАГАТЕ.

Гроссі наголосив, що генеральний директор ЗАЕС несе відповідальність за забезпечення ядерної безпеки та безпеки станції. І саме він у випадку необхідності задіює відповідні заходи й керує  реагуванням на будь-яку надзвичайну ядерну ситуацію.

“Таким чином, його відсутність при виконанні обов’язків серйозно впливає на прийняття рішень щодо безпеки АЕС”, – додав очільник МАГАТЕ, висловивши надію, що Мурашов “безпечно та швидко повернеться до своєї родини й зможе повернутися до виконання своїх важливих обов’язків на станції”.

Повідомляється також, що Гроссі продовжує консультації та зусилля, спрямовані на якнайшвидше узгодження і впровадження зони безпеки навколо ЗАЕС.

Наступного тижня гендиректор МАГАТЕ планує відвідати Київ та Москву.

Як писала “Новинарня“, вранці 1 жовтня президент ДП “НАЕК “Енергоатом” Петро Котін повідомив, що напередодні близько 16:00 рашистський патруль затримав очільника Запорізької АЕС Ігоря Мурашова дорогою від станції до Енергодара: окупанти зав’язали йому очі й відвезли в невідомому напрямку”

Котін вимагав від МАГАТЕ задіяти всі можливі засоби для звільнення Мурашова, який як гендиректор ЗАЕС несе головну та виключну відповідальність за ядерну і радіаційну безпеку найбільшої в Європі атомної електростанції.

Читайте також:
“Просимо роз’яснень”: у МАГАТЕ відреагували на викрадення очільника ЗАЕС окупантами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна