“Від’ємно наступили”: міноборони РФ заявило про “відведення військ” із Лимана

Міністерство оборони Росії заявило про “відведення військ” із міста Лиман Донецької області, куди раніше увійшли українські сили.

Про це по обіді в суботу, 1 жовтня, повідомляє офіційна інформагенція РФ “РИА Новости

“У зв’язку зі створенням загрози оточення союзні війська були відведені з населеного пункту Красний Лиман (назва Лимана до декомунізації – “Н”) на більш вигідні рубежі”, – заявили в міноборони держави-агресора.

Вдень 1 жовтня бійці ЗСУ оприлюднили відео, на якому розгортають український прапор біля стели з написом “Лиман”.

Невдовзі речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий підтвердив, що українські війська зайшли в місто. “Інформація і те відео, яке ви бачили зі стелою – це правда. Ми уже в Лимані. Але точаться бої. Деталі будуть згодом”, – зазначив він.

Також раніше фонд “Повернись живим” опублікував відео втечі колони російських окупантів із міста, оточеного українськими військами.

“Лиман на Донеччині. Відео зняте на “Лелеку” (безпілотник – “Н”), що її з вашою допомогою придбав Фонд. Сили оборони України оточили російське угруповання та контролюють усі шляхи виходу з міста”, – зазначили в ПЖ.

Рашистські військові блогери констатують, що тепер їхнім військам залишається вибудовувати оборону на Луганщині, адже ЗСУ “можуть піти на Сватове, Кремінну і Лисичанськ”.

Як писала “Новинарня“, вранці 1 жовтня  речник Східного угруповання військ Сергій Череватий повідомив, що Збройні сили України в Лиманському районі на Донеччині звільнили населені пункти Ямпіль, Новоселівка, Шандриголове, Дробишеве і Ставки. Він зазначив, що російське угруповання чисельністю близько 5 тисяч осіб перебуває в оточенні, намагаючись прорватися з “котла” в районі Лимана.

Читайте також:
Лиманський “котел”: 5 тисяч росіян в оточенні, спроби вирватися – невдалі

Передісторія

29 вересня стало відомо, що Збройні сили України зайшли в смт Ямпіль Донецької області та, ймовірно, взяли в оперативне оточення велике російське угруповання в районі міста Лиман.

30 вересня речник Східного угруповання військ Сергій Череватий повідомив, що оточення російського угруповання біля Лимана на Донеччині перебуває “на етапі завершення”. Експерти і ЗМІ писали про “котел” чи “напівкотел” із вогневим контролем над єдиною дорогою в районі н.п. Зарічне й Торське, якою ще можуть виходити росіяни.

У вечірньому зверненні 30 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна перебрала ініціативу у війні й досягає відчутних результатів, зокрема підтвердив звільнення Ямполя та успіхи ЗСУ в Лимані.

1 жовтня голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що російські військові попросили у свого керівництва можливості вийти, але “отримали відмову”.

Читайте також:
Шанс помститися за Іловайськ. У день “анексії” ЗСУ влаштовують росіянам Лиманський “котел”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна