Росіяни викрали гендиректора ЗАЕС Ігоря Мурашова, “Енергоатом” закликає МАГАТЕ відреагувати

Російські окупанти викрали гендиректора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова.

Про це йдеться в заяві президента ДП “НАЕК “Енергоатом” Петра Котіна.

“У п’ятницю, 30 вересня 2022 року, близько 16:00 генеральний директор Запорізької АЕС Ігор Мурашов був затриманий рашистським патрулем дорогою від станції до Енергодара. Автівку зупинили, його самого силоміць затримали та із зав’язаними очима відвезли в невідомому напрямку“, – повідомив Котін.

Станом на ранок 1 жовтня жодної інформації щодо місця перебування Ігоря Мурашова та його долі не було.

“Генеральний директор ЗАЕС є ліцензованою особою – він несе головну та виключну відповідальність за ядерну та радіаційну безпеку Запорізької АЕС. Його затримання створює небезпеку експлуатації найбільшої в Європі атомної електростанції”, – наголосив очільник “Енергоатому”.

“Вимагаю від російських військовослужбовців, які контролюють Запорізьку АЕС, співробітників “Росатому”, які також незаконно перебувають на нашому ядерному об’єкті, припинити акти ядерного тероризму щодо керівництва та персоналу ЗАЕС, негайно звільнити керівника станції і повернути його до виконання службових обов’язків з підтримання безпечної експлуатації Запорізької АЕС”, – заявив Котін.

Він також окремо звернувся до генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі і керівника ВАО АЕС (Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні електростанції) Тома Мітчелла із закликом задіяти всі можливі заходи для термінового звільнення  Мурашова.

Напередодні МАГАТЕ поширило чергову заяву Гроссі про його “глибоку стурбованість” ядерною та фізичною безпекою після того, як внаслідок вибуху наземної міни 29 вересня – вже шостого впродовж поточного тижня – було пошкоджено низьковольтний електричний кабель біля ЗАЕС та електричний трансформатор.

Читайте також:
МАГАТЕ ухвалило резолюцію з вимогою до Росії негайно деокупувати ЗАЕС

Передісторія

Російські війська окупували місто Енергодар Запорізької області та з 4 березня захопили Запорізьку АЕС. Тоді по станції було завдано першого обстрілу.

Надалі атомна станція залишається в енергомережі України. Але на території ЗАЕС росіяни розмістили військову техніку та використовують її як щит, обстрілюючи звідти підконтрольну Україні територію. Українська розвідка поширила інформацію про те, що російська армія фактично замінувала енергоблоки ЗАЕС.

5 серпня росіяни двічі вчинили обстріли в бік Запорізької АЕС. Було зафіксовано три вибухи біля промислового майданчика ЗАЕС. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС–Запорізька ТЕС, пошкодивши дві лінії електропередачі. Ввечері було зафіксовано три влучання на майданчик АЕС. Обстріли пошкодили азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус на АЕС. Після цього було з міркувань безпеки відключено від мережі 4-й енергоблок АЕС.

Станом на ранок 6 серпня Запорізька АЕС працювала з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки, заявили в НАЕК “Енергоатом”.

Обстріли Енергодара й території поруч із ЗАЕС тривають і надалі. За висновком української влади, обстрілів завдають ЗС РФ з метою ядерного шантажу і провокацій.

24 серпня супутник зафіксував пожежі поблизу Запорізької АЕС.

Міністерство закордонних справ України закликає світову спільноту негайно вжити заходів для примусу Росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України.

25 серпня дії окупантів спричинили повне відключення ЗАЕС від електромережі – вперше в історії.

Наступного дня ЗАЕС підключили до мережі, станція надалі виробляла електроенергію для потреб України.
Станом на 27 серпня працюють два блоки Запорізької АЕС.

Безпека ЗАЕС була темою засідання Радбезу ООН 11 серпня. Українська делегація заявила, що Росія має допустити місію МАГАТЕ на АЕС. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав до негайного припинення воєнних дій поблизу найбільшої в Європі атомної електростанції та створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС.

Москва заявила, що підтримує роботу місію МАГАТЕ, але відкинула вимогу вивести війська з ЗАЕС та її околиць для створення демілітаризованої зони.

1 вересня на станції побувала місія МАГАТЕ на чолі з гендиректором організації Рафаелем Гроссі. На АЕС для моніторингу залишились спершу п’ятеро, а потім двоє представників місії.

6 вересня МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на Запорізьку атомну енергостанцію. У ньому організація констатує присутність там військової техніки РФ та пропонує створити охоронну зону навколо АЕС.

Читайте також:
Зона ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС потрібна вже зараз, – глава МАГАТЕ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна