​У Маріуполі залишилося 20% населення, – мер

Окупанти не дають змоги виїхати жителям тимчасово захопленого Маріуполя з метою подальшої примусової мобілізації.

Про це на брифінгу у вівторок, 27 вересня, повідомив міський голова Вадим Бойченко. 

“У Маріуполі проживали 541 000 людей. Сьогодні там тримають в окупації та через фільтраційні центри не дають змоги виїхати понад 100 000 населення… Більшість населення міста, понад 200 000 людей, вже перебуває на підконтрольній території нашої держави. Тому те, що відбувається, це неможливо назвати референдумом. Це псевдореферендум, бо сьогодні невеличка кількість людей має ставити щось на кшталт галочки. Оскільки до кожної оселі приходить чоловік з автоматом та просить проголосувати”, – заявив Бойченко, його цитує “Лівий берег”.

За його словами, більшість зі 100 000 населення, що залишилися у місті, це переважно літні люди, які не мали можливості виїхати. Він наголосив, що ці люди вимушені голосувати, бо їх примушують це робити, погрожуючи зброєю. Це лише 20% від тих, хто до повномасштабного вторгнення перебували у місті. Тому у жодному разі таке голосування не є елементом прямої демократії.

“Ми також бачимо, що людей, які ставлять такі галочки, теж дуже мало. І вони скаржаться на це. Люди не виходять та не голосують, бо розуміють, хто зруйнував 50% міста, на 90% його пошкодив та вбив більше людей за два місяці окупації та російської агресії, ніж фашисти”, – наголосив міський голова.

Бойченко повідомив, що за останню добу виїхати з Маріуполя вдалося лише 8 людям. Раніше мали змогу виїхати до 200 людей на добу.

“Вони (окупанти, – Н.) зачиняють Маріуполь. Для чого вони це роблять? Щоб цю соціологію, яку вони проводять, трансформувати у якусь законодавчу ініціативу на базі РФ. І щоб потім люди, які залишаються в Маріуполі, потрапили в небезпеку. Це будуть чоловіки, яких потім вони будуть примусово мобілізовувати… Вони будуть використовувати людей як м’ясо… Це понад 10 000 чоловіків, що знаходяться в небезпеці та можуть потрапити до ворожого війська, так званих ДНР”, – прогнозує він.

Міський голова Маріуполя закликав “знаходити будь-які шляхи для виїзду з міста на підконтрольну територію України”. Вже працюють 13 гуманітарних центрів підтримки жителів міста. Та запрацюють найближчим часом ще три таких центри, які будуть надавати необхідну допомогу з житлом, юридичною підтримкою та медициною.

Читайте також:
Від маріупольців після “референдуму” вимагають з’явитися у військкомат, – мерія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна