Зеленський: Україна отримає системи NASAMS. ОНОВЛЕНО

ОНОВЛЕНО

Україна отримала від Сполучених Штатів Америки згоду на передачу зенітно-ракетних систем NASAMS для оборони нашого повітряного простору. Самі системи до України ще не прибули. Про це речник президента Сергій Никифоров розповів у коментарі Суспільному.

“Отримали рішення, отримали згоду, а самі NASAMS фізично ще не надійшли”, — сказав Никифоров.

Раніше президент Володимир Зеленський в інтерв’ю CBS сказав фразу, яку багато хто сприйняв як констатацію того факту, що вже Україна отримала від США системи протиповітряної оборони NASAMS.

“Ми отримали NASAMS (зенітні ракетні комплекси). Це системи протиповітряної оборони. Але, повірте, цього навіть близько недостатньо, щоб “закрити” цивільну інфраструктуру, школи, лікарні, університети, домівки українців”, – наголосив Зеленський.

Втім, після оприлюднення текстової розшифровки розмови в ОП уточнили, що насправді президент говорив про отримання рішення щодо надання Україні цих систем.

“Нам абсолютно потрібно, щоб Сполучені Штати продемонстрували лідерство і передали Україні системи ППО. Я хочу подякувати президенту Байдену за позитивне рішення, яке вже було прийнято. І Конгресу США”, — цитує Зеленського в перекладі українською “Суспільне”.

(Фраза Зеленського мовою оригіналу: We absolutely need the United States to show leadership and give Ukraine, the air defense systems. I want to thank President Biden for a positive decision that has been already made. And to the US Congress, we received NASAMS. It’s the air defense systems. But believe me, it’s not even nearly enough to cover the civilian infrastructure, schools, hospitals, universities, homes of Ukrainians).

“Навіщо нам це? Нам потрібна безпека, щоб спонукати українців повернутися додому. Якщо буде безпечно, вони приїдуть, осядуть, працюватимуть тут і платитимуть податки, і тоді у нас не буде дефіциту в 5 мільярдів доларів у бюджеті. Тому це буде позитивно для всіх. Бо на сьогодні Сполучені Штати виділяють Україні 1,5 мільярда доларів щомісяця, щоб підтримати наш бюджет для ведення цієї війни”, – зауважив Зеленський.

Нагадаємо, що до Дня Незалежності України президент США Джо Байден повідомив про надання нової партії сучасної зброї для ЗСУ, серед якої і системи протиповітряної оборони NASAMS.

Зазначалося, що в новому пакеті військової допомоги Україні від США передбачено виділення шести установок, які допоможуть в обороні повітряного простору.

16 вересня в Пентагоні повідомили, що США передадуть Україні дві системи NASAMS протягом двох місяців.

17 вересня речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявляв, що зенітно-ракетні комплекси NASAMS суттєво посилять українську протиповітряну оборону та дозволять захистити об’єкти критичної інфраструктури.

ЗРК NASAMS

Комплекс NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) спільно розроблений і вироблений компанією Raytheon і норвезькою Kongsberg Defense & Aerospace. Складається з радара Sentinel, удосконаленої ракети повітря-повітря середньої дальності та центру розподілу вогню KDA.

NASAMS надає адаптовану, найсучаснішу систему захисту, яка може максимізувати здатність ідентифікувати, вражати та знищувати ворожі літаки, безпілотні літальні апарати та крилаті ракети.

  • Дальність ураження, залежно від використаних ракет, може становити від 20 до 180 км
  • Висота ураження – до 21 км
  • Імовірність ураження цілі однією ракетою: 0,85
  • Час реакції: 10 сек
  • Швидкість цілі, що вражається, максимальна : 1000 м/с
  • Максимальна швидкість польоту ракети: 1020 м/с

У серпня стало відомо, що Пентагон уклав із компанією-виробником зброї Raytheon Missiles & Defense контракт на 182 млн доларів на закупівлю зенітних ракетних систем NASAMS для України.

16 вересня речник міністерства оборони США Патрік Райдер повідомив, що перші дві батареї NASAMS передадуть Україні протягом наступних двох місяців.

Читайте також:
У Пентагоні запевняють, що NASAMSи принесуть реальну користь на полі бою в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна