Сербія не визнає “референдуми” на окупованих землях України

Сербія, попри свою прихильність до Росії, не визнаватиме псевдореферендуми, організовані РФ на окупованих територіях півдня й сходу України.

Про це сказав міністр закордонних справ Нікола Селакович, з посиланням на РТС пише “Європейська правда“.

Зазначається, що Селакович відповідав на запитання журналістів про так звані “референдуми” в ОРДЛО та на окупованих  територіях Херсонської й Запорізької областей.

І мусив визнати, що Сербія не може визнати їх результати з огляду на Статут ООН та загальні принципи міжнародного права.

“По-перше, ми принципово дотримуємося принципів міжнародного права й Хартії ООН. По-друге – це б цілковито суперечило нашим державним і національним інтересам та нашій політиці збереження територіальної цілісності, суверенітету й принципів непорушності кордону”, – наголосив сербський президент.

Як відомо, сербські політики, в тому числі влада, є великими симпатиками Росії. Офіційний Белград виступає проти санкцій щодо Росії, а наміри виключити РФ із Ради Безпеки ООН президент Сербії Александар Вучич назвав “руйнуванням міжнародного порядку”.

Водночас Сербія не визнає анексії Криму Росією, адже за аналогією мусила б визнати й незалежність Косова. Той же Вучич називав імовірне визнання Криму частиною Росії “пострілом собі в ногу” з боку Сербії.

Читайте також:
“Ознаки слабкості та провалу”: США та Європа зреагували на мобілізацію в РФ та наміри провести “референдуми” на окупованих територіях

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна