ВАКС засудив екснардепа Сольвара до трьох років ув’язнення. Той вийшов із зали і не повернуся

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала виправдувальний вирок першої інстанції та засудила народного депутата VII скликання Руслана Сольвара до трьох років позбавлення волі.

Йдеться про справу щодо незаконного отримання 361 тисячі гривень компенсації за оренду житла.

Про це п’ятницю, 23 вересня, інформує “Лівий берег”.

Рішення напередодні ухвалила колегія АП ВАКСу у складі Віктора Панкулича, Олександра Семенникова під головуванням Сергія Боднара.

Руслана Сольвара також позбавили права займати певні посади на один рік, зобов’язали його сплатити штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також постановили стягнути 25 тисяч гривень судових витрат за проведення експертиз у кримінальному провадженні.

Обвинувальний вирок можна оскаржити в касації, а колишній топпосадовець може просити про помилування.

Засудженого на проголошенні резолютивної частини вироку не було.

22 вересня під час останнього слова Руслан Сольвар був лаконічним і обмежився одним реченням: “Виправдувальний вирок залишити без змін”.

Під час того, як судді перебували в нарадчій кімнат, він покинув судову залу. Його адвокат Василь Федитник сказав прокурору, що клієнт “хвилюється та чекає вироку в машині”. Сольвар не повернувся на зачитування вердикту.

Судді повністю задовольнили апеляційні скарги Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на виправдувальний вирок екснардепу від 14 червня 2021 року, за яким перша інстанція у складі суддів Олени Танасевич, Катерини Сікори та Тетяни Гавриленко вважала, що Сольвара варто було звинувачувати не в зловживанні владою, а в шахрайстві, а тому його дії треба було б кваліфікувати за більш тяжкою статтею, ніж та, яку інкримінувала сторона обвинувачення.

Прийшовши до висновку про неправильну кваліфікацію, суд за законом не міг перейти на статтю, що є більш тяжкою, та засудити за нею.

Прокурор САП Валентин Мусіяка зазначив, що сторона обвинувачення не погодилась з такими висновками суду й мотивувала апеляційні скарги тим, що суд дійшов помилкових висновків щодо кваліфікації за ст. 190 ККУ (шахрайство).

Поки що від АП ВАКС надійшла інформація, що виконанням вироку має займатись перша інстанція. Національному антикорупційному бюро України відомо про поведінку народного обранця VI скликання, воно має вжити заходів, щоб той не втік.

Передісторія

У листопаді 2014 року Руслан Сольвар як народний депутат отримав у користування номер у готелі “Київ”, адже не мав власного житла в столиці.
На початку березня 2017 йому дісталася у спадок квартира в Києві, але депутат не повідомив про цей факт в Управління справами Апарату Верховної Ради. Це дозволило йому і далі отримувати компенсаційні виплати з держбюджету.

Читайте також:
САП направила до суду справу підозрюваного у хабарництві депутата Кузьміних

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна