Глава Євроради виступив за призупинення членства Росії в Раді безпеки ООН

Президент Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що слід призупинити членство Росії в Раді безпеки ООН.

Про це він сказав у п’ятницю, 23 вересня, виступаючи на Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку, передає “Європейська правда”.

“Коли постійний член Ради Безпеки розпочинає неспровоковану і невиправдану війну, війну, яка засуджується Генеральною асамблеєю, призупинення членства цього члена в Раді безпеки, на мій погляд, має бути автоматичним”, – сказав Мішель.

“Використання права вето має бути винятком, але воно стало, як ми бачимо, правилом. Реформа необхідна і невідкладна”, – наголосив глава Євроради.

Як відомо, п’ять постійних членів Ради безпеки ООН – Китай, США, Франція, Велика Британія і Росія – мають право вето на резолюції Радбезу.

Рада Безпеки є найвпливовішим органом ООН, оскільки її резолюції є обов’язковими для виконання країнами-членами. Відповідно до Статуту ООН, Рада безпеки несе “головну відповідальність за підтримання міжнародного миру і безпеки”.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово вимагав позбавити Росію права вето, поки вона веде війну проти України.

22 вересня Туреччина виступила за скасування права вето в системі Ради безпеки ООН.

Читайте також:
Вражені кількістю страт: експерти ООН виявили докази воєнних злочинів РФ в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна