Вереснева офензива: як відбувалося звільнення Харківщини. ВІДЕО

Контрнаступ на Харківщині почався 6 вересня 2022 року, коли ЗСУ влаштували “котел” для самарського і башкирського СОБРів (“спеціальний загін швидкого реагування”) в районі Балаклії.

Ми назвали цю операцію Сил оборони України Вереснева офензива (Вересневий наступ), тому що вона стосується не лише Харківської області.

У цьому ролику зібрані відомі та вірусні відео зі звільнення Харківської й частково Донецької областей – міст Балаклія, Ізюм, Куп’янськ, Вовчанськ та інших населених пунктів. Від “Оладьї будете? В мене остались” і “Я за шампунем шел” до “Борітеся – поборете, вам Бог помагає”.

Читайте також:
Вражаюче відео від ЗСУ: на білборді в Балаклії замість “одного народа с Россией” проявилися рядки Шевченка

Під час наступу на Харківщині десантники ЗСУ взяли в полон російського підполковника

Контрнаступ ЗСУ на Сході

Під прикриттям повідомлень про контрнаступ на Херсонщині Сили оборони України почало контрнаступальну операцію у Харківській та суміжних східних областях з метою звільнення українських територій від окупації РФ.

Удень 8 вересня Генштаб офіційно повідомив про те, що Збройні сили України просунулися майже на десятки кілометрів та звільнили понад 20 населених пунктів на Харківському напрямку.
Загальна площа території, повернутої під контроль України на Харківському та Південнобузькому напрямках, становила понад 700 квадратних кілометрів.

Про звільнення міста Балаклії стало офіційно відомо надвечір 8 вересня. Перед цим район Балаклії перебував під російською окупацією більш як шість місяців.

Станом на 9 вересня були звільнені Волохів Яр, Іванівка, Борщівка, Шевченкове та інші населені пункти. У вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський повідомляв, що ЗСУ звільнили понад 30 населених пунктів на Харківщині.
Понад 1000 кв. км звільнено від окупанта в останні кілька днів, заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Склалися передумови для оточення російського угруповання та деокупації наступних територій у Харківській області. Частина окупантів на Харківщині потрапила в полон.

Своє скрутне становище визнали росіяни, які передбачали, що наступ ЗСУ буде розвиватися в напрямку Куп’янська й Ізюма.

10 вересня бійці Сил оборони України підняли прапор над Куп’янськом – це великий районний центр та важливий транспортний вузол на сході Харківщини. Містом проходила основна лінія постачання угруповання російських окупантів на Ізюмському напрямку.
ЗСУ звільнили частину Куп’янська на правому березі річки Оскіл. Натомість на лівому березі, у промзоні за підірваним мостом, ще кілька днів залишалися російські війська.

У вечірньому зверненні 10 вересня президент Зеленський заявив, що на цей час у рамках активних дій від початку вересня вже звільнено близько 2 тисяч кілометрів”. Російські мілітарні блогери вживали визначення – “фронт обрушився”.

На тлі цього провалу МО Росії три дні не коментувало події на Балаклійському напрямку. 10 вересня речник міністерства оборони Росії нарешті оприлюднив заяву: “Для досягнення заявлених цілей “спеціальної військової операції зі звільнення Донбасу” прийнято рішення перегрупувати російські війська… Протягом трьох діб проведено операцію зі згортання та організованого перекидання ізюмсько-балаклійського угруповання військ на територію “ДНР”.

Після 12 вересня повідомлення були повідомлення про зачистки населених пунктів, зокрема на півночі Харківської області. МО Росії 11 вересня визнало, що забрало війська з усієї території Харківщини, крім лівобережжя Осколу.

За даними МОУ, станом на 13 вересня ЗСУ на Харківщині звільнили від російських загарбників 3800 кв. км території і понад 300 населених пунктів, де живуть 150 тис. людей.

Нагадаємо, 16 вересня Сили оборони України заявили про взяття під контроль лівобережної частини міста Куп’янськ – промозони на лівому березі.

Читайте також:
Над Святогірськом – теж український прапор. ЗСУ зайшли в місто

Офензива триває: ЗСУ показали форсування річки Оскіл на Харківщині

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.