Держдума РФ затвердила кримінальну відповідальність за здачу в полон, дезертирство й відмову від мобілізації під час воєнного стану

Держдума Росії готує законодавство до воєнного стану. На своєму засіданні 20 вересня вона ухвалила в цілому закон, яким внесла до кримінального кодексу РФ поняття “мобілізація”, “воєнний стан”, “воєнний час” та відповідальність для ухилянтів.

Про це повідомляє російська офіційна інформагенція “РИА Новости“.

Відтепер за добровільну здачу в полон російським воякам загрожує позбавлення волі, так само, як і за самовільне залишення частини та мародерство в період бойових дій.

Більше того, викликані на військові збори росіяни, які перебувають у запасі, нестимуть кримінальну відповідальність за неявку або дезертирство нарівні з контрактниками та призовниками.

Так, за здачу в полон військовослужбовцям відтепер загрожує від 3 до 10 років позбавлення волі, якщо немає ознак державної зради. За мародерство – до 15 років колонії.

У переліку обтяжуючих обставин з’являється скоєння злочину “в період мобілізації або воєнного стану, у воєнний час”.

Самовільне залишення частини в період мобілізації та воєнного стану каратиметься на строк від 5 до 10 років позбавлення волі.

На тих, хто відмовлятиметься виконувати накази командирів у період воєнного стану, у воєнний час або в умовах збройного конфлікту чи ведення бойових дій, чекає від 2 до 3 років ув’язнення.

Такий самий термін загрожуватиме за відмову від участі у воєнних або бойових діях.

Також у КК з’явилася група статей про невиконання державного оборонного замовлення та порушення умов державного контракту.

Як припускають російські ЗМІ, вже завтра відповідні зміни до кримінального кодексу може схвалити Рада федерації і підписати президент Путін.

Запровадити зміни в кримінальний кодекс у такі стислі терміни вдалося завдяки тому, що Держдума просто внесла додаткові поправки в законопроєкт зі змінами до КК (не пов’язаними з війною), який уже був розглянутий у першому читанні ще в липні. Тому залишилося лише ухвалити його в другому читанні вже з “воєнними” доповненнями.

Читайте також:
Росія формує нові підрозділи за зразком Другої світової війни, – Генштаб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна