Ракетний удар по Київській ГЕС не спричинить катастрофічних наслідків, – “Укргідроенерго”

Ймовірні пошкодження гідротехнічних споруд Київської ГЕС внаслідок ракетного удару не спричинять катастрофічних наслідків.

Про це повідомляється на сайті ПрАТ “Укргідроенерго” у понеділок, 19 вересня.

“Гідротехнічні споруди Київської ГЕС перебувають у хорошому стані, прорив греблі малоймовірний, а ймовірні пошкодження внаслідок ракетного удару не спричинять катастрофічних наслідків”, – заявили в компанії.

Як уточнили в “Укргідроенерго”, у разі завдання російськими військами ракетного удару безпосередньо по греблі Київського гідровузла критичної загрози населенню не прогнозують.

“Оскільки сама станція і гребля були спроєктовані та побудовані в 60-х роках із урахуванням загроз того часу, зі значним запасом міцності та стійкості, зруйнувати або суттєво пошкодити ракетним ударом масивні гідротехнічні споруди не так просто”, – зазначили у ПрАТ.

При цьому в компанії пояснили, що у разі пошкодження металевих воріт греблі може спостерігатися поступовий неконтрольований витік води із Київського водосховища, внаслідок чого відбудеться короткочасне затоплення деяких ділянок у нижньому басейні гідровузла.

Однак зони затоплення будуть незначними і відомі і службам ДСНС, і місцевій владі. Тому місцевих жителів буде повідомлено заздалегідь, доповнили в “Укргідроенерго”.

“З точки зору надійності гідротехнічні споруди Київської ГЕС, як і інші станції компанії, не викликають жодних сумнівів, що підтверджується відповідними висновками міжвідомчої комісії, яка проводить їхню експертизу кожні п’ять років”, – стверджується на сайті ПрАТ.

Як поінформували в “Укргідроенерго”, гідротехнічні споруди (ГТС) Київської ГЕС оснащені контрольно-вимірювальним обладнанням обсягом, передбаченим проєктом. Склад та кількість контрольованих показників відповідає чинним нормативним документам.

ГТС оснащені автоматизованою системою управління безпекою гідротехнічних споруд, що забезпечує цілодобовий безперервний моніторинг основних показників стану споруд. Постійний оперативний контроль та функціонування автоматизованої системи моніторингу безпеки конструкцій забезпечують своєчасне виявлення будь-яких передумов для зміни стану конструкцій та запобігання виникненню аварійної ситуації.

“Тому “Укргідроенерго” розглядає поширення необґрунтованих оцінок про катастрофічні наслідки можливого прориву греблі Київської ГЕС як сумнівну, недоречну, а іноді й шкідливу діяльність, спрямовану на ескалацію паніки”, – резюмували в компанії, спростовуючи інформацію низки ЗМІ про нібито настання катастрофічних наслідків ракетного обстрілу ГТС на Київській ГЕС

“Укргідроенерго” експлуатує всі великі гідроелектростанції, розташовані на українських ділянках Дніпра та Дністра. Сумарна встановлена електрична потужність гідроелектростанцій генкомпанії становить 6208,3 МВт.

Читайте також:
Окупант має намір захопити дамбу Канівської ГЕС: це та інше у зведенні Генштабу за добу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна