ЗАЕС підключилася до мережі України, але лишається у стані холодної зупинки

Окуповану росіянами Запорізьку АЕС знову підключили до енергомережі України, відремонтувавши одну з чотирьох основних зовнішніх ліній електропередач.

Про це йдеться в заяві МАГАТЕ, поширеній 17 вересня.

“Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) знову отримує електроенергію безпосередньо з національної мережі після того, як інженери відремонтували одну з чотирьох основних зовнішніх ліній електропередач, які були пошкоджені під час конфлікту”, – сказано в повідомленні.

В агентстві зазначили, що відновлена лінія напругою 750 кВ тепер забезпечує ЗАЕС електроенергією, необхідною для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки.

Після того, як два тижні тому ЗАЕС втратила зв’язок з цією лінією, вона спочатку покладалася на електроенергію, вироблену самотужки, а потім на резервні ЛЕП, що з’єднували її з мережею через розподільчий пункт сусідньої теплової електростанції.

Після повторного підключення основної лінії у п’ятницю вдень три резервні лінії електропередач знову перебувають у резерві. Три інші основні зовнішні лінії 750 кВ, пошкоджені раніше, залишаються знеструмленими.

Усі шість реакторів ЗАЕС перебувають у стані холодної зупинки, але вони все ще потребують живлення для підтримання необхідних функцій безпеки. З 5 вересня станція не постачає електроенергію.

МАГАТЕ зазначає, що лінія 750 кВ була відновлена того ж дня – у п’ятницю, коли “Енергоатом” повідомив, що доставив на ЗАЕС запчастини для ремонту ліній електропередач ЗАЕС, а також додаткові запаси палива для аварійних дизель-генераторів станції.

Читайте також:
Україна повністю зупинила ЗАЕС. ГУР повідомляє про загрозу обстрілу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна