Поразка на Харківщині спонукала Москву оголосити загальноросійське вербування, – ISW

Після вдалого контрнаступу ЗСУ і поразки російських військ у Харківській області влада Росії посилює приховану мобілізацію і вербування для війни в Україні.

Про це Інститут вивчення війни інформує в звіті за 15 вересня.

Українські війська продовжують контрнаступальні дії на сході України, посилюючи тиск на російські позиції та лінії матеріально-технічного забезпечення на сході Харківської, півночі Луганської та сході Донецької областей.

Тому аналітики припускають, що російським військам на сході України, ймовірно, буде важко утримувати свої лінії оборони, якщо українські сили продовжуватимуть просуватися далі на схід.

Кремль реагує на поразку у Харківській області посиленням прихованої мобілізації, а не висуванням умов для загальної.

Глава Чечні Рамзан Кадиров закликав усі суб’єкти федерації розпочати “самомобілізацію” і не чекати, коли Кремль оголосить воєнний стан.

Кадиров заявив, що кожен суб’єкт РФ повинен довести свою готовність допомогти Росії, залучивши не менше 1000 військовослужбовців. Деякі губернатори підтримали такий заклик. А призначений Росією глава окупованого Криму Сергій Аксьонов оголосив про формування на півострові двох добровольчих батальйонів на підтримку закликів Кадирова.

Крім того, як зазначає ISW, поразка у Харківській області спонукала Кремль оголосити загальноросійську вербовку.

Влада РФ, ймовірно, відмовилася від своїх зусиль захищати окремі суб’єкти федерації від вербування, що може посилити соціальну напругу.

Ключові висновки експертів ISW:

  • Українські війська продовжували контрнаступальні дії на сході України.
  • Влада РФ реагує на поразку навколо Харківської області посиленням прихованої мобілізації та вербування, а не висуванням умов для загальної мобілізації.
  • Кремль, швидше за все, вивів значну частину сил, які спочатку були на російських базах у колишніх радянських державах, після того як у лютому почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, що, ймовірно, послабило російський вплив у цих державах.
  • Російські та українські джерела повідомляли про наземні атаки українських військ на північний захід від міста Харків, поблизу українського плацдарму через річку Інгулець і на південь від кордону Херсонської та Дніпропетровської областей.
  • Призначені Росією окупаційні чиновники та блогери стверджували, що українські війська висадили десант на Кінбурнській косі.
  • Російські війська провели обмежені наземні штурми та зміцнюють позиції на східному напрямку.
  • Так звана “ДНР”, ймовірно, намагається зупинити своїх адміністраторів від втечі перед українським контрнаступом, демонструючи бюрократичну крихкість “ДНР”.

Читайте також:
Окупанти вдарили по двох районах Харкова і звільнених населених пунктах області, є поранені

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна