Сейм Польщі ухвалив резолюцію щодо відшкодування за воєнні втрати від Німеччини

Нижня палата польського парламенту ухвалила резолюцію, в якій закликала ФРН взяти на себе відповідальність за кривди, завдані Польщі під час Другої світової війни, і виплатити польській державі відшкодування.

Про це в четвер, 15 вересня, повідомляє “Укрінформ”.

За документ напередодні проголосували 418 депутатів з більшості польських політичних сил, четверо – проти, а 15 законодавців утрималися.

Під час обговорення цього питання три фракції зареєстрували свої законопроєкти, однак подальше обговорення велося на базі проєкту, зареєстрованого владною партією “Право і Справедливість” (PiS).

Під час обговорення вирішили відмовитися від слова “репарації” і замінити його в резолюції на “відшкодування”.

“Сейм Польщі заявляє, що належним чином представлена польська держава ніколи не відмовлялася від претензій (на відшкодування, – “Н”) до німецької держави. Немає жодних моральних чи правових підстав стверджувати, що ці претензії були офіційно відкликані або прострочені”, – йдеться в резолюції.

У документі зазначається, що він посилається на схожу резолюцію польського Сейму від 2004 року, в якій нижня палата парламенту також наголошувала, що Варшава не отримала на той час фінансового відшкодування і воєнних репарацій за матеріальні втрати, завдані Німеччиною під час WW2.

В ухваленій резолюції підкреслюється, що Польща ніколи не отримувала відшкодування від Німеччини за людські та матеріальні втрати.

У документі також зазначається, що Польща не отримала і від СРСР компенсації за наслідки агресії 1939 року.

Як наголошується, ці втрати ще вимагають підрахунку і представлення відповідних розрахунків, “що буде підставою для відповідних кроків щодо Російської Федерації”. Як підкреслюється, наслідками радянської агресії були не лише репресії і багатотисячні депортації на Сибір, а й “масові вбивства громадян РП – геноцид, зокрема Катинський злочин”.

Передісторія

1 вересня у Варшаві влада представила рапорт про завдану Німеччиною шкоду Польщі в роки Другої світової війни. За цим документом Берлін має виплатити Варшаві за спричинені людські та матеріальні втрати під час Другої світової війни відшкодувань на суму понад 6,2 трлн злотих (понад $1,5 трлн за курсом станом на 2021 рік).

У МЗС Німеччини відреагували на це заявою, що вважають питання фінансового відшкодування Польщі закритим, оскільки Польща ще в 50-х роках минулого століття відмовилася від виплати репарацій.

У МЗС Польщі поінформували, що дипломатичну ноту про фінансові відшкодування буде надіслано до Берліна найближчим часом.

Як відомо, 1 вересня 1939 року фашистська Німеччина напала на Польщу, розпочинаючи Другу світову війну. Згодом, 17 вересня 1939 року, на підставі таємних протоколів до пакту Молотова-Ріббентропа, свої війська на територію східної частини Польщі ввів СРСР.

Читайте також:
РФ має заплатити довготривалу ціну за варварство в Україні, – Байден

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна