Зеленський: переговори з РФ неможливі, а наступна зима буде найважчою

Президент Володимир Зеленський вважає, що наразі переговори з Росією щодо умов завершення війни неможливі, оскільки російська сторона не може сформулювати адекватних позицій.

Про це він сказав 10 вересня під час панельної дискусії на 17-й зустрічі Ялтинської європейської стратегії, повідомляє сайт президента.

“Ми хочемо закінчити війну, але змінився простір, можливості. Суспільство не хоче говорити з терористами. Хоча навіть із терористами можна спілкуватися, бо вони знають, чого хочуть”, – сказав Зеленський.

Президент України наголосив, що у випадку з російською стороною немає впевненості в тому, що вони дотримуватимуть своїх обіцянок.

“Я вважаю, що не будуть. Ніхто не вірить. Вони нерукостислі”, – сказав він.

Як зауважив президент, спочатку потрібно, щоб РФ покинула українські території та перестала поводитися як терорист, а тоді можна буде говорити про дипломатію.

“Щоб ми могли відкрити з ними дипломатичний коридор, вони мають показати політичну волю, що вони готові віддати назад чужу землю. Тоді ми можемо говорити принаймні про якісь коридори, які відкривають ті чи інші дипломатичні кроки”, – пояснив Зеленський.

У виступі на YES він також наголосив, що шлях до повернення всієї окупованої території стає все чіткішим, і Україна не може дозволити собі зупинитись.

“Шлях до повернення всієї нашої території – все це є, і з кожним днем він стає дедалі чіткішим. Ми бачимо контури відновлення територіальної цілісності нашої держави. Ми знаємо, що це складний шлях, але ми також знаємо, що цей складний шлях пройти реально, і ми це робимо”.

“Ми не можемо дозволити собі зупинитися. Це мій головний сигнал усім, хто десь там щось думає. Дехто навіть із лідерів, штовхаючи нас кудись, у чиїсь зайві обійми… Ні, ми не можемо собі дозволити зупинитися”.

Президент висловив думку, що відповідь на питання, коли Україна пройде цей шлях до повного повернення територій, “може дати етап, який у нас попереду”, маючи на увазі майбутню важку зиму.

При цьому Володимир Зеленський вважає, це буде “найскладніша зима для всього світу… Росія робить усе, щоб за 90 днів цієї зими зламати спротив України, спротив Європи та спротив світу. Бо це те, на що Росія сподівається, це її останній аргумент…

Попереду 90 днів, які вирішать більше, ніж 30 років незалежності України. 90 днів, які вирішать більше, ніж усі роки існування Європейського Союзу. Зима визначить наше майбутнє”, – сказав президент України

За словами Зеленського, Україна не сумнівається, що здатна пройти зимовий період без російських енергоресурсів. “Не тільки Україна, а й усі поважні європейські держави”, – додав він.

“Завершити демонтаж російського впливу… необхідно зараз, при підготовці до зими, до вирішальних 90 днів”, – сказав президент.

Він закликав протягом осені максимально посилити санкції проти Росії, погодити всі механізми для реального обмеження російських експортних доходів і забезпечити основи для впровадження міжнародного компенсаційного механізму за війну.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.