Не шукайте “хороших” росіян. Не гайте часу

Сергій Борщевський
письменник, дипломат, експерт Центру дослідження Росії

“Сенсаційна” новина з-за поребрика: кілька петербурзьких депутатів звернулися до держдуми РФ із закликом висунути обвинувачення проти Путіна у зв’язку з вторгненням в Україну. За день їхній “подвиг” повторили депутати московські, теж місцевого масштабу. І якраз напередодні голосування до органів влади різного рівня.

Наслідки ця ініціатива мала аж ніяк не сенсаційні: за депутатів узялися силовики. Але нас повинно цікавити інше.

Заклик до обвинувачення Путіна пролунав на 196 день розв’язаної Росією війни. Це по-перше. А по-друге, в чому петербурзькі депутати звинувачують Путіна? В тому, що війна призвела до загибелі працездатних російських громадян. В тому, що війна негативно вплинула на російську економіку. В тому, що війна спричинилася до “мілітаризації” України та розширення НАТО.

Про агресію ні слова. Про воєнні злочини РФ ні слова. Про Бучу, Бородянку, Ірпінь, Маріуполь, Харків, Оленівку ні слова.

Якби у країни-агресора все йшло за планом, петербурзькі депутати і далі мовчали б. Або слали б тому ж Путіну вітальні звернення.

Але не так сталося, як гадалося.

Вони проти загарбницької війни не тому, що вона загарбницька, а тому що второпали, що програють. Невдовзі таких звернень побільшає. Це зворотний бік казочки про “хороших” росіян.

Та я радше повірю в хороших марсіан, бо ті не нападали на мою країну.

Читайте також:
“Звільніть себе від займаної посади”: московські депутати слідом за петербурзькими висловили невдоволення діями Путіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна