Норвегія надала ЗСУ 160 ракет Hellfire

Норвегія надає Україні приблизно 160 ракет Hellfire, пускові установки та блоки наведення, а також прилади нічного бачення зі складів норвезьких збройних сил.

Про таке рішення оголосив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам під час зустрічі контактної групи оборони України 8 вересня на авіабазі “Рамштайн” у Німеччині, повідомило міноборони Норвегії.

Початково ракети були придбані для Coastal Ranger Commando – норвезького десантного підрозділу, навченого діяти на прибережних театрах бойових дій, виконуючи роль корпусу морської піхоти та берегової артилерії. Тепер термін експлуатації системи Hellfire наближається до кінця, її планували поетапно зняти з озброєння ЗС Норвегії.

“Це зброя, про яку просила Україна, і вона стане в пригоді у боротьбі з російськими окупаційними силами. Ракетою легко керувати, її можна використовувати як проти наземних, так і морських цілей” – сказав норвезький міністр.

Збройні сили Норвегії перевірили стан ракет перед відправкою. Їх уже вивезли з Норвегії. Норвезькі інструктори навчили українських операторів використовувати Hellfire.

Також Норвегія передала Україні прилади нічного бачення. Це обладнання було замінено новішим у збройних силах Норвегії.

“Наразі ми та наші союзники передавали військові системи та техніку з власних запасів. У майбутньому нам потрібно буде тісно співпрацювати з ОПК, щоб забезпечити необхідні поставки військової техніки в Україну. Це також забезпечить отримання Україною більш сучасного та ефективного обладнання”, – заявив Бйорн Арільд Грам.

Нагадаємо, раніше 8 вересня стало відомо, що США схвалили новий пакет допомоги США Україні в розмірі близько 675 мільйонів доларів.

AGM-114 Hellfire

AGM-114 Hellfire (англ. Helicopter launched fire-and-forget, гелікоптерний набій типу “вистрілив-забув”, “Пекельний вогонь”) — американська керована протитанкова ракета, початково класу “повітря—земля”, що запускається із закритої позиції без прямого візуального контакту з ціллю.

Скеровується на ціль променем лазера або іншими системами. Застосовується проти об’єктів з сильним панцирним захистом: гелікоптерів (AH-64 Apache), літаків, безпілотних апаратів (Northrop Grumman MQ-8), наземних транспортних засобів (HMMWV).

Запуск AGM-114 Hellfire з HMMWV

Дальність AGM-114 Hellfire є найбільшою серед аналогічної зброї США – 9 км.

Читайте також:
Зброя перемоги: топ-10 зразків західної допомоги, якими воюють ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна