Угорський підручник географії розповідає школярам брехню і російську пропаганду про Україну. МЗС відреагувало

доповнено

В Угорщині підручник із географії для 8-го класу, що розроблений державним центром освіти OFI та є обов’язковою навчальною книгою для угорських школярів, містить відверту дезінформацію та елементи російської пропаганди в розділі про Україну.

Про це повідомляє “Європейська правда”, посилаючись на угорський незалежний інтернет-портал Telex.

“Наприклад, угорські автори немов позбавили Україну суверенітету над Кримськими горами, повідомивши дітям, що Карпати – єдині гори в Україні, “біля підніжжя яких розташовані історичні угорські міста: Унгвар (Ужгород), Мункач (Мукачево), Хуст”, дізнаються угорські школярі”, – пише видання.

При цьому школярів переконують, що в Україні точиться громадянська війна, до якої Росія напевно не причетна.

“У багатонаціональній Україні розподіл по території національностей дуже нерівномірний. Більшість – це українці за національністю, але на сході країни значна частка росіян, а на Кримському півострові вони становлять більшість. Дві східнослов’янські мови (російська, українська) дуже подібні, а п’ята частина населення розмовляє змішаною російсько-українською мовою. Попри це, дві етнічні групи часто ворогують одна з одною. Їхнє протистояння також спровокувало збройний конфлікт за Кримський півострів, дивіться малюнок”, – стверджують угорські “географи”.

Дивний і образливий для українців опис супроводжується малюнком, на якому територію України розривають російський ведмідь та чоловіки з символікою США і Євросоюзу.

“Кому (з них) має належати Україна?” – зазначено в підписі.

“Це те, що національний підручник з географії може розповісти про сусідню державу, що потерпає від агресії. Мовляв, за неї чубляться три потужні сили, а російська окупація Криму просто прихована. Все так, як у найкращих зразках кремлівської пропаганди.

Невідомо, під яким тиском перебували ті, хто готували цей розділ, але Петеру Сійярто (очільнику МЗС Угорщини) варто передати їм одну з медалей, які він отримав у Москві. “Хто, як не ці люди, заслужив її”, – написав автор видання Telex, який першим помітив цю сторінку.

“Як вважають, найефективнішою є та пропаганда, яка змушує аудиторію вірити, що вона сама дійшла до висновку, який їй насправді штучно заклали. “Український” розділ угорського підручника якнайкраще відповідає цьому правилу. Він містить купу неточностей, або зумисних акцентів, які підштовхують школяра до думки, що Україна – failed state, а її конфлікт з Росією надуманий…

І справді, про яку війну може йтися, якщо “Україна отримує російські вуглеводні (нафту й газ) за більш вигідною ціною (ніж інші покупці)“? Про те, що це брехня, угорські школярі дізнаються хіба якщо вирішать перевіряти усі дані свого підручника”, – ідеться в статті.

Крім іншого, підручник стверджує, нібито Україна активно торгує з державою-агресором – мовляв, на РФ припадає 24% зовнішньої торгівлі України. При цьому частка ЄС розбита на окремі країни.
Насправді ж у 2021 році експорт України до РФ складав 5%, імпорт – 8% від загального обсягу торгівлі. А інформація про заявлені 24% не відповідала дійсності навіть у перехідному 2014 році, коли почалася російська агресія.

“Здоров’я населення погане, люди можуть розраховувати на чи не найнижчу тривалість життя на континенті. Загальна економічна ситуація в Україні не є сприятливою для угорців, до того ж Закарпаття є одним із найбільш відсталих районів”, – пояснює також підручник.

Дітям також вказують, що з Мукачева до Києва значно далі, ніж до Будапешта.

“Європейська правда” зазначає, що така подача навчального матеріалу для угорських школярів є програмуванням зневаги щодо України й українців. При цьому не виключено, що за цим підручником можуть навчатися й учні угорських шкіл на Закарпатті – громадяни України.

Реакція МЗС

Українські дипломати вже провели зустріч у міністерстві закордонних справ Угорщини через підручники географії, які містять недостовірні факти про Україну. Про це в середу, 7 вересня, повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко, передає “Радіо Свобода”.

“МЗС України відомо про ситуацію із підручником географії для восьмого класу в Угорщині. Вчора українські дипломати провели зустріч в угорському зовнішньополітичному відомстві, під час якої наголосили на неприйнятності подання недостовірних та викривлених фактів про Україну”, – заявив він.

Як додав Ніколенко, Київ вимагає  якнайшвидшого виправлення неправдивих даних у підручнику.

Читайте також:
Орбан здійняв хвилю обурення словами про “змішування рас” у Європі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна