У Конотопі День міста проголосили Днем жалоби – через початок радянської окупації

День міста в Конотопі – 6 вересня – оголошений Днем жалоби. Відповідне розпорядження напередодні підписав міський голова Артем Семеніхін, повідомляє Конотопська міська рада Сумської області.

Раніше це був День міста – на честь “звільнення” від німецьких загарбників у 1943 році, коли, відповідно, поновилася радянська окупація.

До ухвалення цього рішення очільника громади спонукали процеси деколонізації та дерусифікації, які відбуваються на всій території України, зазначає пресслужба міськради.

“З огляду на те, що від мільйонів українців десятиліттями приховувалася правда про так звану перемогу червоної армії над гітлерівцями та ціну, яку заплатила зокрема Конотопська громада на початку вересня 1943 року, поклавши на вівтар цієї “перемоги” життя мирних мешканців, цілком очевидно 6 вересня – коли ми відзначали День міста Конотопа – оголосити Днем жалоби.

Ба більше, щодо руйнацій, яких зазнав Конотоп під час так званого визволення, а насправді “червоного” терору, свідчать  факти, підтверджені розповідями очевидців тих подій.

Отже, з 06.09.2022 і надалі щороку у Конотопі будуть вшановувати пам’ять мирних мешканців міста, які загинули в період 4-6 вересня під час зміни одного окупаційного режиму іншим”, – йдеться в повідомленні Конотопської міськради.

Відтепер 6 вересня на території Конотопської міської громади будуть приспускатися державні прапори, під забороною проведення культурно-розважальних заходів, трансляція розважальних теле- та радіопередач місцевими ЗМІ.

У вівторок, 6 вересня, мирних містян, які загинули під час наступу червоної армії 4-6 вересня 1943 року, вшанували покладанням квітів до Пантеону національної пам’яті Конотопа.

“Невідомо, скільки невинних жертв полягло тоді заради встановлення червоного режиму у Конотопі. Мабуть, точну цифру загиблих дорослих і дітей ми вже ніколи не дізнаємося, але є очевидні факти руйнувань об’єктів інфраструктури, будинків, де жили прості люди, яких завдала московська орда, захоплюючи місто. Ми мусимо пам’ятати про наших земляків, які стали безневинними жертвами злочинних наказів, і вічно славити тих, хто сьогодні виборює наш мир і незалежність! …Через біль ми зрозуміли назавжди – Росія – наш одвічний ворог!” – наголосив мер Артем Семеніхін, звертаючись до присутніх на заході.

Представник духовенства отець Назарій проголосив заупокійну молитву за загиблими конотопцями у вересневі дні 1943 року.

Читайте також:
“Безстрашний джигіт” і “незамінна людина” Виговського: забуті герої Конотопської битви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна