“Азов”, ми чуємо твої голоси”: у Києві вшанували вбитих в Оленівці та вимагали звільнення полонених

У Києві відбулася акція-реквієм за загиблими у в’язниці в Оленівці українськими військовополоненими.

У вівторок, 6 вересня, коли минуло 40 днів від трагедії, на Софійську площу вийшли члени родин полонених з “Азовсталі”, активістки організації “Жінки зі сталі”, небайдужі кияни, переселенці з Маріуполя.

На вшанування пам’яті жертв воєнного злочину в колонії №120 вони запалили свічки.

Учасники акції вимагали повернути полонених додому та віддати тіла загиблих у полоні, провести належне розслідування трагедії міжнародними інстанціями.

“Вимагаємо повернення наших героїв, розслідування цього злочину. Щоб наступної такої трагедії не відбулося… Будь ласка, діймо активно, не боїмося. Робімо все, щоб світ нас почув”, – сказала дружина полоненого командира полку НГУ “Азов” Катерина Прокопенко.

Наприкінці кінці акції відбулося підписання листа-звернення до моніторингової місії ООН.

Фотогалерея з акції:

Оленівка - 40 днів - Софіійська площа - акція в Києві_6 Оленівка - 40 днів - Софіійська площа - акція в Києві_9 Оленівка - 40 днів - Софіійська площа - акція в Києві_3 Оленівка - 40 днів - Софіійська площа - акція в Києві_4 Оленівка - 40 днів - Софіійська площа - акція в Києві_1 Оленівка - 40 днів - Софіійська площа - акція в Києві_5 Оленівка - 40 днів - Софіійська площа - акція в Києві_Катерина Прокопенко Оленівка - 40 днів - Софіійська площа - акція в Києві_7
<
>

фото: Ірина Семеняка

Читайте також:
Катерина Прокопенко: Теракт в Оленівці – це кров на руках тих організацій, які виступали гарантами для захисників “Азовсталі”

Раніше цього дня родичі військовополонених із колонії в Оленівці провели брифінг у медіацентрі “Україна – Укрінформ”. Матір полоненого Наталя Кравцова нагадала, що за інформацією, яку оприлюднили російські ресурси, вночі 29 липня від теракту в Оленівці “загинули та отримали поранення до 200 українських полонених”.

“На думку міжнародних експертів і криміналістів, людей підірвали зсередини, про що свідчать перші відео і фото з місця цієї трагедії. Захисників “Азовсталі”, яких ворог не зміг подолати в бою, він катував та підло і жорстоко вбив. Але належної реакції цивілізованого світу на цей злочин досі не відбулося. 40 днів реакції нема”, – сказала Кравцова.

Її підтримала дружина полоненого “азовця”, керівник ГО “Жінки зі сталі” Наталя Зарицька: “Саме в цій колонії знаходився і мій чоловік. І мені невідомо, чи живий він. 40 днів. І за цей час ми не отримали відповіді на жодне питання: хто загинув, хто поранений, яка точна кількість жертв та постраждалих. Усупереч нормам міжнародного гуманітарного права до українських військовополонених не було допущено представників Міжнародного комітету Червоного Хреста”.

Вона підкреслила, що родичам полонених більше несила чути, що Російська Федерація блокує доступ МКЧХ до наших військових у полоні.

“Той факт, що МКЧХ час від часу робить заяву, що не може дістатися до табору в Оленівці, нас просто вбиває… Ворог влаштовує варварські видовища, демонструючи свою безкарність та презирство до загальноприйнятих правил співіснування”, – наголосила дружина полоненого.

Наталя Кравцова підкреслила, що цей теракт також був спрямований проти рідних українських бійців, які всі 40 днів перебувають в інформаційному вакуумі і “живуть кожен у своєму особистому пеклі, помираючи кожен день”, тому що інформації про рідних жодної на сьогодні нема.

Читайте також:
Бразильський генерал очолить місію з розслідування теракту в Оленівці, – Гутерреш

Передісторія

У селищі Оленівка на Донеччині розташована колонія №120, в якій Російська Федерація утримує частину українських військовополонених, зокрема бійців полку “Азов”, а також цивільних заручників, що не пройшли так звану “фільтрацію”.

Уранці 29 липня угруповання “ДНР” поширило заяву, нібито ЗСУ вчинили ракетний обстріл колонії. Пропагандисти стверджували, що обстріл був навмисним, прицільно били по бараках, де утримуються полонені українські військові, які “почали співпрацювати зі слідством”. У тюремних бараках начебто загинули близько 50 полонених, майже 70 – поранені.

За словами “заступника міністра інформації ДНР” Даніїла Безсонова, ЗСУ вночі нібито завдали удару по Оленівці із реактивних систем залпового вогню HIMARS. Вранці там розбирали завали; звідти поширили шокуючі відео.

У Генштабі ЗСУ натомість заявили, що “ні українська артилерія, ні ракетні війська відпрацювань по цьому об’єкту не здійснювали”. Збройні сили України в повному обсязі неухильно дотримуються принципів та виконують норми міжнародного гуманітарного права, “ніколи не вели та не ведуть обстріл цивільної інфраструктури, тим більше місць, де ймовірно утримують військовополонених побратимів”.

Російські окупанти переслідували “свої злочинні цілі – звинуватити Україну у скоєнні “воєнних злочинів”, а також приховати тортури над полоненими і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування ЗС РФ на тимчасово окупованій території Донецької області”.

Міноборони РФ виклало списки загиблих і поранених в Оленівці, але вони не підтверджені.

Зі свідчень колишніх ув’язнених, росіяни завчасно планували цей теракт, і багатьох полонених перевели в порожній ангар колонії за два дні до його підриву.

За інформацією української розвідки, вбивство українських полонених в Оленівці скоїли найманці зі складу приватної військової компанії “Вагнер”.

Генеральний прокурор України Андрій Костін заявляв: попередні висновки свідчать, що способом вбивства стала термобарична зброя, застосована російськими військами.

Станом на початок вересня Міжнародний комітет Червоного Хреста досі не отримав доступу до місця загибелі українських військовополонених у колонії в Оленівці, але прагне туди потрапити.

Читайте також:
“Туда не снимать!” Вигляд бараку в Оленівці не притаманний ураженню HIMARS, – ISW

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна