У МЗС прокоментували “шабаші під триколорами” держави-агресора у Кельні та Празі

Міністерство закордонних справ засудило спроби учасників проросійських акцій, які відбулись у Кельні та Празі, виправдати війну РФ проти України та зневажити честь та гідність українців, які ціною своїх життів відстоюють свободу в Європі.

Про це в понеділок, 5 вересня, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко у фейсбуці.

Він нагадав, що мітингувальники вимагали припинити підтримку України та скасувати санкції проти РФ.

Окрім того, виголошувалися заклики, які ставлять під сумнів територіальну цілісність України, а також оголошувався збір коштів на підтримку незаконних збройних формувань на Донбасі.

“Проведення подібних шабашів під триколорами держави-агресора в центрі Європи є неприпустимим. Ці заходи не мали нічого спільного зі свободою слова та реальними настроями в Німеччині та Чехії. Ми засуджуємо спроби учасників проросійських акцій виправдати війну Росії проти України та зневажити честь та гідність українців, які ціною своїх життів відстоюють свободу в Європі”, – заявив Ніколенко.

Речник МЗС також акцентував, що українська сторона не має сумнівів у солідарності з українцями абсолютної більшості німців та чехів, які надали сотням тисяч з них тимчасовий притулок, а також підтримують Україну і політику своїх урядів щодо протидії російській агресії.

“Акції, які відбулися в неділю, не зможуть похитнути дружбу між Україною та Німеччиною і Чехією, підтримку яких ми високо цінуємо”, – наголосив речник МЗС.

Він також висловив подяку мешканцям Кельна та Праги, які виступили проти проросійських мітингів в неділю.

Передісторія

Близько двох тисяч переважно російськомовних демонстрантів вийшли на протест у німецькому Кельні в неділю, вимагаючи від Німеччини припинити підтримку України та скасувати санкції проти РФ.

3 вересня десятки тисяч людей зібралися у центрі Праги на демонстрацію проти уряду, а також із вимогою діалогу з Росією.

Поліція оцінила їх кількість у 70 000 осіб. Багато демонстрантів принесли чеські прапори, дехто мав плакати проти ЄС, НАТО, прем’єр-міністра Петра Фіали, “зеленого курсу” для Європи та проти відмови уряду співпрацювати з Росією. Організатори вимагали відставки уряду. Водночас вони хотіли, щоб уряд дозволив їхнім експертам вести переговори щодо купівлі газу та нафти.

Читайте також:
“Москва впаде, народи будуть вільними!” У Чехії відбувся форум корінних народів Росії, що прагнуть самовизначення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна