Російську історикиню, яка підтримала Україну, звільнили з Академії наук

Російську україністку, дослідницю Гетьманщини Тетяну Таїрову-Яковлєву звільнили з роботи в Російській академії наук за підтримку України у війні проти РФ.

Про це Таїрова повідомила в соцмережах, інформує “Історична правда“.

Свою сторінку в фейсбуці вона закрила.

Як сповіщала “Новинарня“, професорка Інституту історії Санкт-Петербурзького державного університету Тетяна Таїрова-Яковлєва в березні 2022 року записала відеозвернення українською мовою, в якому засудила агресію РФ проти України.

Після цього в РФ на Таїрову розпочався суспільний тиск. Науковиця виїхала з країни. У червні 2022 року її звільнили з Петербурзького університету, де Тетяна також очолювала Центр вивчення історії України. Тепер стало відомо, що її звільнили також і з РАН.

Звернення Таїрової

“Для мене те, що відбувається, – це особиста трагедія, – наголосила в березні професорка. – Не тільки тому, що останні 30 років я займаюся дослідженням історії України і маю дуже багато друзів по всій Україні. А й тому, що мені дуже соромно, що я – росіянка.

Мені дуже соромно за мою вітчизну. Колись ми дуже тішилися Росією Собчака та Єльцина, демократичною. Коли ми вперше піднімали триколор – ми дійсно мріяли, що це буде демократична нова Росія. Як сталося, що імперські мрії та те, що Ленін колись називав «великодержавним шовінізмом», трансформувалося у фашизм?

Ми про це будемо багато дискутувати, писати багато книжок. Потім, у майбутньому. Після перемоги. Після вашої перемоги“.

“Я не маю жодних сумнівів, що з Україною все буде дуже добре. Що це буде величезна, потужна європейська держава. А от із майбутнім Росії все буде набагато більш трагічно”, – спрогнозувала вона.

Те, що  зараз відбувається з Росією, історик порівняла з Німеччиною після Першої світової війни – коли прагнення реваншу трансформувалося у нацизм. І тільки знищення всіх цих мрій і величезні кошти, які заплатила за нацистські злочини Німеччина, відкрили для неї нову майбутність.

Таїрова-Яковлєва також наголосила, що в цій трансформації Росії винні, серед інших, і “всі російські професори” – як ті, хто перешкоджав оприлюдненню правдивих фактів про історію українсько-російських відносин, так і ті, хто просто мовчав.

“Винні всі росіяни. І передусім – журналісти”, – визнала професорка. Також вона зауважила, що “винні й ті сотні тисяч, мільйони українців, які живуть у Росії і мовчать. Наприклад, українські зірки”. На думку Таїрової-Яковлєвої, винні і ті її колеги-історики з усього світу, які підтримували імперські амбіції Росії.

“Я певна, що ви переможете. Що козацький дух живе. Слава Україні!” – підсумувала російська дослідниця.

Хто вона така

Тетяна Таїрова-Яковлєва – російський історик, доктор історичних наук, професор кафедри історії народів країн СНД Інституту історії Санкт-Петербурзького державного університету.
Відома дослідниця української історії часів Гетьманщини та Козацької доби, якій присвятила понад 30 років. Із них 18 років займається дослідженням біографії гетьмана Івана Мазепи.
За масштабну наукову працю “Мазепа” у 2008 році указом президента України Віктора Ющенка нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.
Окрім того, знайшла й оприлюднила Батуринський архів, який вважався втраченим після знищення гетьманської столиці Батурина російськими військами.
Також завдяки їй у 2020 році було вперше видано повний, нецензурований Літопис Самійла Величка.

Читайте також:
Гетьман, що має об’єднати: в Батурині презентували художню книжку про Мазепу, його печатку і князівське “посвідчення”, попереду – серіал

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна