Керував бойовими діями з дитсадка під Бучею: в Україні судитимуть генерала РФ, який командував операцією із захоплення Києва

Офіс Генерального прокурора спрямував до суду обвинувальний акт щодо генерал-полковника збройних сил Росії, який у лютому-березні 2022 року командував операцією із захоплення Києва з західного напрямку, зокрема звірствами російських військовослужбовців у Бучі, Ірпені та селах Київщини.

Про це повідомляє пресслужба Нацполіції.

“Під час проведення оперативно-розшукових заходів правоохоронці встановили, що високопосадовець російської армії 24 лютого віддав наказ на вторгнення на територію України підпорядкованому особовому складу, який у той час перебував на території Білорусі”, – зазначається в повідомленні.

З’ясовано, що в березні 2022 року генерал проживав у селі Здвижівка Бучанського району і керував бойовими діями з будівлі захопленого загарбниками дитячого садка.

Зазначається також, що в селі Катюжанка на Київщині він вручав російським військовим державні нагороди “для підвищення їхнього морально-психологічного стану”.

Високопосадовець російської армії обвинувачується у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та плануванні, підготовці, розв’язуванні й веденні агресивної війни (ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 437 КК України).

Імені генерала правоохоронні органи не називають, а його фото в повідомленні Нацполіції “заблурене”. Проте нескладно встановити, що йдеться про генерал-полковника Олександра Чайка, який у зазначений період обіймав посаду командувача східного військового округу ЗС РФ.

Зокрема, про його візит на “передові позиції поблизу Києва” та вручення нагород російським військовослужбовцям писали російські ЗМІ.

Генерал Чуйко вручає нагороди російським військовим на Київщині

Як повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України, в період з лютого по квітень 2022 року Чайко керував діями підлеглих сил під час операції із захоплення Києва із західного напрямку.

Як відомо, військовослужбовці підрозділів збройних сил та військ національної гвардії Росії зі складу угруповання причетні до численних воєнних злочинів проти мирного населення Київської області.

За даними британської розвідки, у травні 2022 року Чайко, ймовірно, був усунутий з посади командувача східного округу ЗС РФ.

Раніше Олександр Чайко неодноразово очолював групу російських військ у Сирії, зокрема як командувач угрупування. За участь у знищенні мирних жителів Сирії у 2020 році заохочений званням героя Росії, після повернення з Сирії у 2021 році – черговим військовим званням генерал-полковник.

Читайте також:
ОГП оголосив підозру командувачу ЦВО російської армії, який готував вторгнення в Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна