Міноборони подало до ВРУ пропозиції щодо військового обліку для жінок

Міністерство оборони України внесло законопроєкт до Ради, яким пропонується врегулювати питання постановки жінок на військовий облік.

Про це у середу, 31 серпня, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у середу, 31 серпня.

“Міноборони розробило і передало до Верховної Ради пропозиції змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо добровільності постановки на військовий облік жінок. Зараз працюємо над законопроектом разом з профільним комітетом Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки”, – написала Маляр в телеграм-каналі. 

“Ми вже неодноразово заявляли, що постановку жінок на військовий облік встановлено законом. Тому Міноборони та Генштаб не можуть її змінити самостійно. Це повноваження парламенту.  Якщо будуть прийняті зміни – Міноборони і Генштаб їх виконають”, – додала вона. 

Маляр також наголосила, що досвід розгортання всіх військових частин ЗСУ та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що “на сьогодні в державі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку”.

Але, зі слів заступниці міністра, залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій.

“Тому, у разі прийняття змін до згаданого закону, Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби. Ще раз нагадую – йдеться про ДОБРОВІЛЬНУ постановку на військовий облік”, – додала  Маляр. 

Вона також нагадала, що з 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила – лише за її згодою.

Читайте також:
У Генштабі роз’яснили, як братимуть жінок на військовий облік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна