У Словаччині – церемонія прощання з МіГ-29: чим ця модифікація краща за українську. ВІДЕО

Військово-повітряні сили Словаччини провели церемонію прощання із винищувачами МіГ-29, які тепер будуть передані на озброєння Україні.

Про це в неділю, 28 серпня, повідомила пресслужба ВПС Словаччини.

На озброєнні словацької армії є 11 винищувачів МІГ-29. Це не базові радянські літаки, а повітряні судна, що пройшли модифікацію.

9 літаків модифікації МіГ-29AS та два МіГ-29UBS.

28 серпня у ВПС провели церемонію прощання з літаками МіГ-29.

“Весь аеропорт замовк. Всі чекали на прибуття наших МІГ-29. І момент настав. Приїхали наші красені. У багатьох на очах були сльози. Багато хто плакав. Ти залишаєшся назавжди в наших серцях”, – описали це відео у ВПС.

Очікується, що МіГи продадуть українській армії.

Це буде перше оновлення парку винищувачів за часів незалежності України. Словаччина отримала винищувачі з РФ 1994-1996 за борги. Були поставлені найсучасніші на тоді МіГ-29С. Вони мали збільшене бойове навантаження та запаси палива.

Чим словацькі винищувачі МіГ-29 кращі за українські

У середині 2000-х років всі борти пройшли модернізацію до версії AS. Поліпшення торкнулися радіолокаційного прицільного комплексу. Було встановлено РЛПК “Топаз” із більшою дальністю дії та здатністю протистояти перешкодам. Льотчики отримали можливість стріляти відразу по двох цілях.

Оновлення торкнулися також двигунів, за рахунок чого загальний ресурс літаків було продовжено до 2035 року. Зміни торкнулися й апаратури літака. МіГ-29 отримав новий багатофункціональний дисплей, а також оновлену апаратуру зв’язку та навігації за стандартом НАТО. Однак, як підкреслює видання Defense Express, словацькі МіГи не призначені для західних ракет.

Нагадаємо, Словаччина підписала угоду, згідно з якою країни-члени НАТО Чехія та Польща охоронятимуть її небо з огляду на те, що Братислава виводить з експлуатації винищувачі МіГ-29. Потенційно це дозволяє передачу МіГів радянського виробництва Україні.

Читайте також:
ЗСУ отримали від Словаччини перші самохідні гаубиці Zuzana 2

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна