З великої хмари малий дощ: чому на День Незалежності було багато тривог і мало ракет

Дмитро Лиховій
головний редактор “Новинарні

(FB)

Я розумію, вчора сирени дістали (майже) всіх. У Києві було сім тривог за день, а на Полтавщині й Кіровоградщині – по 12. Для багатьох це був ніби довгоочікуваний апофеоз ракетної війни, підгаданий руснею до Дня Незалежності.

Але ні, любі друзі, вчора – то була передусім психологічна війна, і значно меншою мірою – реальні ракетні удари.
Як я вже не раз казав, ані сирена, ані червона область на карті не є ознакою обов’язкового ракетного обстрілу цієї області. Це лише певний відсоток можливості такого обстрілу.

І чим менше в москалів ракет та їхньої борзоти (тобто чим довше триває війна), тим ця ймовірність нижча. Ну, принаймні наразі вбачається така тенденція.

І ось сьогодні розумна, фахова людина з командування Повітряних військ ЗСУ пояснила про вчорашнє з цифрами:
у День Незалежності України російські чудаки здійснили близько 200 вильотів літаків, червоні плями на карті з’являлися 189 разів, але по різних областях України влучило тільки 8 крилатих ракет.

Це речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат на брифінгу.

Цитата Ігната: “Сумарно по областях справді було близько 190 повітряних тривог… Вчора попри те, що була така велика кількість тривог, великої ракетної активності не зафіксовано, але зафіксовано велику авіаційну активність. Близько 200 авіавильотів зафіксовано 24 серпня. Противник в основному застосовував для атак по Україні дальні бомбардувальники Ту-22 М3, які носять ракету Х-22… Було зафіксовано 8 прильотів цих ракет по областях”.

Ігнат пояснив велику кількість повітряних тривог тим, що Росія здійснювала і багато “імітаційних вильотів”, в основному з аеродрому “Шайковка” – для Ту-22, а також із півночі Каспійського моря – для літаків Ту-95 МС.

Літаки злітали, робили маневри у повітрі, імітуючи удар, – і в такий час в Україні оголошували повітряну тривогу.

Якщо йдеться про літаки Ту-95 чи Ту-160, то тривога оголошується по всій Україні (в усіх областях), а якщо літаки Ту-22 – на відстань до 600 кілометрів, що відповідає дальності ракет Х-22. Кінець цитати Ігната.

З одного боку, тут я міг би не без частки сарказму написати, що святкові дати 23-24 серпня, до яких готувалися як до ракетного армагедону, вже минули, тому Київ, Львів тощо можуть видихати й повертатися до справ. Годі боятися якоїсь символіки дат.

З іншого боку, бачте, війна має різні прояви – як реальні обстріли, так і постійне залякування, інформаційні атаки з боку ворога, спрямовані на емоційне розхитування.

Ні те, ні інше не варто як недооцінювати, так і переоцінювати. В будь-якому разі, не слід сіяти страх і паніку.
Звісно, 8 “прильотів” – це чимало. Але це не 200 ракет, як можна було подумати.

Ми вже мали безліч несвяткових дат, коли москалі випускали по нас значно більше, ніж 8 ракет за день. Зі значно гіршими наслідками.

Шоста за день повітряна тривога в ТЦ “Глобус” на Майдані Незалежності в Києві:

Це ще раз про те, чи чекати найгіршого саме в якусь дату (до речі, яка там наступна? аж Покрова?), чи бути готовим, спокійним і впевненим у ЗСУ, собі й Богові щодня.

Якщо ви зібралися по-особливому переживати за 1 вересня, то майте на увазі, що 2-ге, 5-те і наступні дати вересня будуть такими самими. Навчання офлайн відбуватиметься там, де це можливо з урахуванням заходів безпеки.

Маю також нагадати, що саме 23-24 серпня почався новий чемпіонат України з футболу – в Україні, офлайн. На полях Києва, центральної України, західної України. Все норм, відіграли, рухаємося далі.

Насамкінець можу порадити передивитися наше з Лесею відео “Не бійтеся ракет. Повертайтеся в Україну” на ютубі “Новинарні“. Ми його записали за кілька тижнів до 24.08, і ми мали рацію.

Читайте також:
“Ракетний салют” останніх днів – нагадування нам, що воює вся наша нація, а не лише ЗСУ, – Дикий

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна