ЄСПЛ зобов’язав Росію забезпечити права полонених оборонців Маріуполя

Європейський суд з прав людини в терміново розглянув клопотання України щодо дотримання Росією прав полонених захисників України та поширив застосування термінових вказівок у міждержавній справі “Україна проти Росії (Х)” щодо військовополонених.

Про це в середу, 24 серпня, інформує пресслужба Мін’юсту.

“23 серпня 2022 року ЄСПЛ у терміновому порядку розглянув клопотання України щодо дотримання Росією прав полонених захисників України та поширив застосування термінових вказівок у міждержавній справі «Україна проти Росії (Х)» щодо військовополонених. Розглянувши клопотання України, ЄСПЛ зазначив, що у справі «Олійниченко проти Росії та України» ним надано російській федерації термінові вказівки щодо негайного забезпечення закріплених Конвенцією прав, включаючи медичну допомогу, що охоплюють будь-які запити від імені українських військовополонених, у яких надано достатньо доказів щодо серйозного і неминучого ризику завдання непоправної шкоди їхній фізичній цілісності (стаття 3 Конвенції) та/або праву на життя (стаття 2 Конвенції)”, – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, ЄСПЛ наголосив, що надані Росії вказівки щодо українських військовополонених продовжують діяти, та вказав, що вони також застосовуються і у міждержавній справі “Україна проти Росії (Х)”.

Крім того, ЄСПЛ терміново поінформував Комітет міністрів Ради Європи про вказане рішення.

“Рішення ЄСПЛ є підтвердженням того, що суд уважно ставиться до усіх справ, пов’язаних зі збройною агресією, незважаючи, чи то міждержавна, чи індивідуальна справа. Тимчасові заходи у міждержавній справі України проти Росії тепер також охоплюють і права військовополонених”, – зазначила заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

Контекст

Напередодні Міністерство юстиції та Міністерство закордонних справ України в межах міждержавної справи “Україна проти росії (Х)” подали низку нових термінових вимог до ЄСПЛ щодо забезпечення права на життя та заборону катування стосовно українських захисників Азовсталі, які потрапили в полон російських загарбників.

Україна також вимагала вжиття термінових заходів щодо недопущення використання українських захисників у будь-якого роду “трибуналах” та інших показових судилищах, зрежисованих росіянами.

Читайте також:
Судилище над оборонцями Маріуполя буде воєнним злочином, – Офіс ООН з прав людини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна