Росія цього тижня може призначити “референдум” на окупованій території, – Кірбі

Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі попередив, що, за інформацією американської сторони, Росія до кінця цього тижня може оголосити про проведення “референдумів” на окупованих територіях України.

Про це він заявив у середу, 24 серпня, інформують AFP і CNN.

“Російське керівництво дало вказівку офіційним особам почати підготовку до проведення фіктивних референдумів. Ми насправді можемо побачити оголошення Росією першого або перших референдумів до кінця цього тижня”, – сказав Кірбі.

Регіонами, де можуть відбутися так звані референдуми, є окуповані частини Херсонської та Запорізької областей на півдні, а також Донецької і Луганської областей на сході України.

Кірбі додав, що, на думку США, Росія маніпулюватиме результатами “голосування” та неправдиво стверджуватиме, що український народ хоче приєднатися до Росії.

“Буде критично важливо закликати та протистояти цій дезінформації в режимі реального часу”, – сказав він.

Також вашингтонський речник зазначив, що чиновники РФ стурбовані низькою явкою на майбутніх псевдореферендумах.

“Сполучені Штати та міжнародне співтовариство дуже чітко заявили, що будь-які спроби контролювати суверенну територію України не будуть вважатися легітимними”, – підкреслив представник американської адміністрації.

Нагадаємо, вже тривалий час точаться розмови про те, що окупанти планують провести фейкові “референдуми” про приєднання до РФ окупованих частин Херсонської, Запорізької, Донецької й Луганської областей. Однією з імовірних дат називали 11 вересня – єдиний день голосування в Росії. Однак проти цього – той факт, що Запорізька і Донецька області окуповані лише частково, Херсонська – також не повністю, крім того, там дуже низький рівень підтримки РФ.

Читайте також:
Росія активно планує проведення “референдуму” про приєднання “ДНР”, – розвідка Британії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна