Туреччина і Ізраїль повністю відновлюють дипломатичні відносини

Прем’єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган  домовилися про взаємне повернення послів і генеральних консулів, а відтак про повне відновлення дипломатичних відносин.

Про це в середу, 17 серпня, повідомляє Haaretz.

У своїй заяві Лапід зазначив, що “відновлення зв’язків з Туреччиною є важливим активом для стабільності регіону та має велике економічне значення для громадян Ізраїлю”.

“Ми продовжимо працювати та зміцнювати міжнародний авторитет Ізраїлю у світі”, – вважає Лапід.

Передісторія

Туреччина попросила посла Ізраїлю залишити країну через події у травні 2018 року на адміністративному кордоні сектора Газа, де від рук ізраїльських військових загинули десятки палестинців. Крім того, турецький уряд відкликав послів в Тель-Авіві та Вашингтоні для консультацій.

Ізраїль у відповідь видворив консула Туреччини у Єрусалимі.

Туреччина й Ізраїль обмінялися послами після шестирічної перерви лише за півтора року перед тим. До того країни розірвали дипломатичні відносини в 2010 році після інциденту з “Флотилією свободи”.

Тоді ізраїльські військові перехопили турецьке судно “Маві Мармара”, що намагалося прорвати морську блокаду сектора Газа.

Внаслідок інциденту загинули 10 турецьких пропалестинських активістів.

Читайте також:
Моссад ліквідував керівника ракетної програми Ірану, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна