Померла Дарія Гусяк, зв’язкова Головного командира УПА Шухевича

На 98-му році пішла з життя Дарія Гусяк – зв’язкова Головного командира УПА Шухевича,  активістка Організації українських націоналістів, кавалерка ордена княгині Ольги III ступеня.

Про це у п’ятницю, 12 серпня, повідомив на сторінці у ФБ історик Володимир В’ятрович. 

Жінка народилася в 1924 році.

“Повстанка, зв’язкова Головного командира УПА Шухевича. Одна з покоління нескорених, завдяки яким Україна стала незалежною і має нині, тих хто можуть захистити цю незалежність”, – написав В’ятрович.

“Сьогодні у 14:20 за київським часом відійшла у вічність остання зв’язкова Романа Шухевича Дарка Гусяк, справжня мучениця і подвижниця. З юних років належала до ОУН, була завжди на відповідальних ділянках праці. Потім стала зв’язковою Романа Шухевича, арештована в 1950 році, відбула 25 років в’язниці”, – повідомив у Facebook екс-нардеп Юрій Шухевич, син Романа Шухевича.

Дарія Гусяк народилася в Трускавці в 1924 році. З 15-річного віку мала тісні зв’язки з членами підпільної ОУН та виконувала доручення організації. Була арештована радянськими спецслужбами навесні 1950 року та утримувалась в тюрмі «на Лонцького» у Львові. Дарію Гусяк засудили на 25 років тюремного ув’язнення, яке відбувала в тюрмах Верхньоуральська, Володимира та Мордовії.

Після відбування покарання і далі зазнавала переслідувань від радянської влади. З початком незалежності України Дарія Гусяк стала членом проводу Конгресу українських націоналістів, створила та очолювала громадську жіночу організацію — Всеукраїнську лігу українських жінок.

Читайте також:
У Львові попрощалися зі зв’язковою Романа Шухевича 102-річною Ольгою Ільків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна