Відомі юристи закликали президента нарешті підписати закон про заборону імпорту російських книжок

Відомі українські правники оприлюднили спільну заяву із закликом до президента України виконати прямий конституційний обов’язок, невідкладно підписати закон 2309-ІХ і дати йому нарешті працювати на благо України.

Ідеться про ухвалений Верховною Радою ще 19 червня закон про заборону імпорту російської видавничої продукції, більш відомий як законопроєкт 7459.

“Для нас як правників є неприйнятною і шокуючою ситуація, що склалася навколо Закону 2309-ІХ про обмеження російського впливу на українське книговидання і книгорозповсюдження”, – ідеться в заяві.

Підписанти зазначають, що внесений спільно представниками всіх фракцій на чолі з депутатами від “Слуги народу” і ухвалений консенсусом 306 голосами у Верховній Раді закон із 20 червня лежить на підписі президента України, але досі не підписаний.

“У правовій державі такі ситуації неприпустимі”, – наголошують автори заяви, нагадуючи, що стаття 94 Конституції України дає главі держави на підписання закону 15 днів, після чого “закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений”.

“Верховенство права, заснована на демократії політична культура і служіння національним інтересам України мають бути альфою й омегою для  державної влади в цілому і кожної посадової особи зокрема”, – нагадують українські правники. Вони відзначають що зволікання з підписанням закону “не вигідне нікому, крім держави-агресора”.

Автори заяви заперечують твердження про буцімто невідповідність ухваленого закону Конституції чи європейським цінностям. На їхню думку, закон “дасть можливість не лише створити нарешті незалежний від Росії український книжковий ринок, але й максимально інтегрувати його у книжковий простір Європи”.

Оскільки “йдеться про закон, який ухвалений одноголосно конституційною більшістю парламенту в час війни і прямо стосується захисту культурно-інформаційного простору від держави-агресора, бездіяльність президента виглядає неприйнятною з точки зору не лише права, але й політичної культури, демократичних традицій, поваги до українського народу й парламенту”, – відзначають українські юристи, закликаючи президента негайно підписати закон.

Заяву підписали доктори юридичних наук Володимир Василенко, Петро Захарченко, Олег Марцеляк, голова правління “Фундації DEJURE” Михайло Жернаков, співголова ради “Реанімаційного пакету реформ” Юлія Кириченко, перший генпрокурор незалежної України, заслужений юрист Віктор Шишкін та інші відомі правники.

Нагадаємо, 18 липня відомі українські видавці закликали Зеленського нарешті підписати закон про заборону поширення російських книжок.

Читайте більше про цю колізію:
“Непозбувна русофілія” в уряді:
чому не підписується “книжковий закон” та як підтримати наше книговидавництво

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна