Генсек ООН заявив про повернення ризику ядерного протистояння в світі

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що ризик ядерного протистояння повернувся через десятиліття, і закликав ядерні держави взяти на себе зобов’язання не використовувати зброю першими.

Про це в понеділок, 8 серпня, інформує Euractiv.

Гутерреш закликав надати міжнародним інспекторам доступ до Запорізької АЕС після того, як її обстріляли російські окупанти.

“Будь-яка атака на атомну станцію – це самогубство”, – сказав він.

Гутерреш сказав, що Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) потрібен доступ до АЕС.

“Ми повністю підтримуємо МАГАТЕ в усіх його зусиллях щодо створення умов для стабілізації станції”, – заявив він.

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі нещодавно попередив, що остання атака “підкреслює дуже реальний ризик ядерної катастрофи”.

Читайте також:
Росіяни погрожують підірвати заміновану Запорізьку АЕС, – Енергоатом

Передісторія

Російські війська 5 серпня двічі здійснили обстріл у бік Запорізької АЕС. О 14:30 було зафіксовано три вибухи біля промислового майданчика ЗАЕС. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС–Запорізька ТЕС, пошкоджено дві лінії електропередачі. Ввечері було зафіксовано три влучання на майданчик АЕС. Обстріл був здійснений по магістралі, що транспортує водень на ЗАЕС, виникла пожежа. Обстріли пошкодили азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус на АЕС.

Після цього було з міркувань безпеки відключено від мережі 4-й енергоблок.

Міністерство закордонних справ України закликало світову спільноту негайно вжити заходів для примусу Росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України.

Станом на ранок 6 серпня Запорізька АЕС працювала з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки, заявили у НАЕК “Енергоатом”.

Українська розвідка підтвердила інформацію, що російська армія замінувала енергоблоки Запорізької атомної електростанції.

Читайте також:
Росіяни обстріляли ЗАЕС. Зеленський поскаржився Мішелю на ядерний тероризм РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна