В окупованому Криму росіяни призивають до армії навіть студентів, що мають відстрочку, – Ташева

В тимчасово окупованому Криму Російська Федерація проводить приховану мобілізацію.

А також у межах незаконної призовної кампанії залучає на військову службу студентів, плануючи кинути їх на війну з Україною.

Про це в п’ятницю, 29 липня, заявила постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, передає “Укрінформ”.

“На території окупованого Криму Росія веде приховану мобілізацію та відправляє на війну проти України її ж громадян.

Цим Російська Федерація порушує всі наявні норми міжнародного гуманітарного права, зокрема положення IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни”, – зазначила Ташева.

Вона повідомила, що 30 червня так званий глава окупаційної “влади” Криму Сергій Аксьонов підписав “указ” про створення мобілізаційної комісії, затвердив її склад і зобов’язав створити комісії на рівнях “муніціпалітетів”. Їхнім завданням є підготовка військових резервів, які РФ планує застосувати у війні проти України.

Ташева заявила, що у представництві володіють інформацією про всіх членів незаконних комісій, і вона буде подана для формування санкційних списків, а після війни всі винні будуть покарані.

“Основним механізмом залучення жителів окупованого Криму на війну є військовий рекрутинг в окупаційних університетах, де впродовж усіх років навчання ведеться активна мілітарна пропаганда для молоді, щоб у подальшому залучити їх на підписання контрактів з армією Росії”, – зазначила постійна представниця Президента в АРК.

Вона наголосила, що в межах чергової незаконної призовної кампанії РФ залучає на військову службу навіть студентів, які мають відстрочку від призову. У представництва є інформація, що у Севастополі і Джанкої студентам останнього курсу профтехучилищ вручили повістки нібито для уточнення облікових даних.

В окупаційних військкоматах їх направили на медкомісії, після чого всім вручили повістки про призов до армії РФ. Для забезпечення цього механізму в ПТУ навіть провели прискорений випуск.

Також кримчан призовного віку окупанти зобов’язують до проходження повторних медкомісій, щоб переглянути їхні особові справи на придатність для військової служби. Представництво прогнозує, що більшість таких “медкомісій” завершаться відправкою кримчан на війну проти України.

Ташева зазначила, що задля поповнення резервів унаслідок колосальних втрат і здійснення прихованої мобілізації Росія приховує реальні втрати, проводить таємні поховання на території окупованого Криму, забороняє поширювати правдиву інформацію.

Представництву вже відомо про 125 поховань солдатів РФ на території окупованого Криму, з яких 62, ймовірно, є громадянами України.

Читайте також:
Росія хоче запустити пором з Керчі. Але невідомі розкрадають залізничне полотно

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна