Майже 200 тисяч українців досі не отримали статус ВПО та грошову допомогу через “Дію”

Отримання статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО) та призначення виплат через застосунок “Дія” відбувається із затримкою, інколи – понад три місяці.

Про це йдеться у відповіді радниці міністра цифрової трансформації Алесі Діденко на запит MediaSapiens.

Як зазначила представниця Мінцифри, із понад 619 тисяч українців, які подали заявки через “Дію”, довідку ВПО та грошову допомогу від держави отримали 441 504 людини.

Комплексну послугу з реєстрації внутрішньо переміщеної особи та отримання допомоги на проживання Міністерство цифрової трансформації у співпраці із Міністерством соціальної політики запустили 19 квітня 2022 року.

Є випадки, коли люди подали заявку ще в перший день відкриття послуги, але досі не отримали ні статус ВПО, ні виплат. Весь цей час застосунок “Дія” повідомляє, що заявка перебуває “в обробці”.

За словами Діденко, затримка відбулася через кілька причин: велику кількість звернень, залучення працівників районних управлінь соціального захисту, які не встигають обробляти звернення заявників, та “низку технічних проблем”.

Зараз Мінцифри разом із Мінсоцполітики працюють над усуненням недоліків, зокрема над введенням автоматичного призначення статусу ВПО і виплат без залучення соцпрацівників.

“Усі заявки, які ще не опрацювали в Мінсоцполітики, будуть опрацьовані, і всі зможуть отримати довідку ВПО та свої виплати”, — запевнила Алеся Діденко. Термін опрацювання поданих заявок невідомий.

Читайте також:
Із травня деяким внутрішнім переселенцям припинять соцвиплати

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.