ЗМІ в умовах війни: 75% локальних медіа потребують фінансування, 64% – технічної підтримки. ДОСЛІДЖЕННЯ

Ключовою потребою українських локальних медіа в умовах повномасштабної війни є фінансування.

Про це йдеться в дослідженні, яке провів Львівський медіафорум.

Методом проведення особистих інтерв’ю експерти опитали представників 61 української локальної редакції. З них 53 виокремили потребу забезпечити фінансову стабільність.

75% редакцій вказують на вже наявну потребу у додатковому фінансуванні. 25% зазначають, що наразі не мають гострої потреби у фінансовій підтримці, оскільки на цей час їх підтримують засновники, донори чи меценати.

  • 39% опитаних редакцій озвучували бажану фінансову підтримку в діапазоні 30–60 тисяч гривень на місяць.
  • 32% говорили про потребу у фінансовій підтримці у розмірі 70–100 тисяч гривень на місяць.
  • 20% озвучували суми від понад 100 до 200 тисяч гривень.

21% редакцій не зверталися по грантову підтримку (як і до повномасштабного вторгнення), але виявляють інтерес до такої допомоги.

На другому місці – запит на технічну підтримку. Вона потрібна 64% опитаних.

Запити на посилення власної та командної безпеки висловили 43% редакцій з тих, які опитали. На повні комплекти амуніції (каски, бронежилети та аптечки) є запит у 8 редакцій.

26% опитаних редакцій вказали, що стикалися із безпосередньою фізичною загрозою життю та здоров’ю, 38% отримували погрози різного роду, 61% зазнали кібератак.

Майже 80% частково або всією командою змінили місце перебування, залишивши ті регіони, де тривали чи тривають активні бойові дії. 20% не змінили місця свого перебування.

Серед інших країн, до яких виїжджали медійники, найчастіше фігурують Польща (5 згадок) і Німеччина (3 згадки). По одній редакції згадували про виїзд своїх співробітників до Молдови, Румунії, Угорщини, Франції, Швеції, Ізраїлю, Фінляндії.

Психологічної підтримки потребують 36% редакцій.

Менше третини редакцій вказали, що не мають потреби в додаткових працівниках, а 72%  потребують поповнення команд.

Вибірку за регіонами було ухвалено на старті дослідження на початку квітня 2022-го. До середини травня ситуація на фронті дещо змінилася. Основний склад трьох редакцій з усіх опитаних на момент дослідження перебував на тимчасово окупованих територіях.

Читайте також:
Ахметов передає державі ліцензії на свій медіабізнес

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна