ДБР повідомило про підозру в держзраді ексзаступнику секретаря РНБО

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру у держзраді колишньому заступнику секретаря Ради нацбезпеки і оборони Володимиру Сівковичу, а також трьом співробітникам ФСБ Росії – за шпигунство.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Зазначається, що Сівкович, який після перемоги Революції гідності втік до РФ, діяв у складі злочинної групи, куди входив також нещодавно затриманий ексначальник управління Служби безпеки України в Криму Олег Кулініч.

“Слідство встановило, що 5-та служба Федеральної служби безпеки Росії утворила злочинну організацію для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. Очолив її начальник 9-го (“українського”) управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Росії Ігор Чумаков.

До її складу входили співробітники ФСБ, в тому числі Олександр Чуліндін, Марина Тєрєнтьєва та представники інших державних органів країни-агресора. Залучили феесбешники до своєї протиправної діяльності й представників колишньої влади в Україні, які у 2014 році “перебралися” до Москви, зокрема Володимира Сівковича.

Також у злочинну групу входив ексначальник ГУ СБУ в Криму Олег Кулініч, який, своєю чергою залучив до групи інших громадян України”, – повідомляють у ДБР.

За даними слідства, Сівкович координував роботу з українською частиною угруповання, яка збирала й передавала представникам РФ відомості, що становлять державну таємницю, а також намагалася впливати на кадрові рішення в органах безпеки України.

“Для прикриття колишній заступник секретаря РНБО створив у Москві “політичний офіс”, працівники якого начебто займалися суспільно-політичною діяльністю. А насправді проводили розвідувально-підривну діяльність проти України. Вони залучали до негласного співробітництва осіб, які мають розвідувальні можливості на території України та спроможні надавати допомогу працівникам ФСБ”, – зазначається в повідомленні.

Володимиру Сівковичу повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 1 ст. 111 (державна зрада), а співробітникам 5-ї служби ФСБ Ігорю Чумакову, Олександру Чуліндіну та Марині Тєрєнтьєвій – за ч. 1 ст. 114. (шпигунство).

Довідка:
Володимир Сівкович – колишній український політик, народний депутат 4-го, 5-го та 6-го скликань. Член Партії регіонів.
Обіймав посаду віцепрем’єр-міністра в першому уряді Миколи Азарова з 11 березня до 13 жовтня 2010, відповідав за силовий блок. Був заступником секретаря Ради національної безпеки й оборони України з жовтня 2010 до грудня 2013.
З 20 січня 2022 року перебуває під санкціями Міністерства фінансів США.

Читайте також:
Затриманий СБУшник Кулініч передавав росіянам розвідувальну інформацію, – ДБР

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна