Розтрата ₴426 млн: ексголові АРМА повідомили про підозру

Національне антикорупційне бюро повідомило колишньому голові Нацагентства з управління арештованим майном Антону Янчуку про підозру у зловживанні владою та розтраті 426 млн гривень.

Про це в середу, 13 липня, інформує пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Разом із Янчуком про підозру повідомлено ще 4 особам:

  • начальнику управління менеджменту активів центрального апарату АРМА;
  • спеціалісту відділу з розвитку підприємства державного підприємства “СЕТАМ”;
  • оцінювачу;
  • засновнику та директору приватної компанії.

У коментарі “Українській правді” Янчук підтвердив, що 12 липня йому вручили підозру. Експосадовець сказав, що наразі він “розбираєтся, до чого там він”.

Слід зауважити, що в період скоєння цих злочинів посаду начальника управління менеджменту активів центрального апарату АРМА обіймав Віталій Різник.

Слідство встановило, що підозрювані організували схему з продажу за заниженою вартістю через торговельний майданчик “СЕТАМ” майна, що було арештовано в рамках кримінальних проваджень та передано в управління АРМА.

Схема виглядала так: посадовці АРМА готували обґрунтування належності відповідних арештованих активів до таких, якими важко управляти, зберігати або ж воно швидко псується і може втратити свою вартість. У подальшому це майно оцінювалось, проте вартість вказувалась суттєво нижчою за ринкову. Згодом оцінене майно виставлялось на електронні торги, а представники “СЕТАМ”, які організовували ці торги, забезпечували перемогу наперед визначеній приватній компанії.

Під час досудового слідства встановлено чотири епізоди злочинної діяльності:

  • продаж трьох земельних ділянок на Одещині, які були придбані для будівництва магазинів торговельної мережі “Ашан” (реальна вартість яких була зменшена у 18 разів);
  • продаж 2,6 тис. тон піску на Київщині (зменшено вартість більше ніж у 6 разів, порівняно з ринковою);
  • продаж понад 4,5 тис. тон карбаміду (вартість зменшено майже в 5 разів);
  • продаж зерна, крупи та олійних культур (зменшено вартість у 4 рази).

Загальна сума збитків, завданих внаслідок реалізації цієї злочинної схеми, сягає понад 426 млн гривень.

У САП зауважили, що відповідну землю в “Ашану” відібрали. Розслідування триває, встановлюються інші злочинці та епізоди.

Читайте також:
Суд арештував корпоративні права турагентства TUI, пов’язаного з російським мільярдером

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна