Литва розширила санкції на транзит товарів до Калінінградської області РФ

Литва в рамках четвертого пакету санкцій Євросоюзу проти Російської Федерації розширила обмеження на транзит товарів до Калінінградської області РФ.

Про це вранці в понеділок, 11 липня, інформує Reuters.

Вони стосуються алкогольної продукції та промислових хімікатів на основі спирту. Також до списку потрапили деревина та цемент.

Обмеження торкнеться і транзиту до Калінінграда, хоча раніше вважалося, що у новому роз’ясненні щодо застосування санкцій від Єврокомісії можуть бути винятки.

Міністерство закордонних справ Литви наголосило, що наземний транзит між Калінінградською областю та іншими частинами Російської Федерації не зупинено та не заблоковано.

“Транзит пасажирів та вантажів, які не підпали під санкції ЄС, триває. Литва не вводила жодних односторонніх, індивідуальних чи додаткових обмежень на цей транзит”, – пояснили у відомстві.

Раніше Литва обмежила транзит сталі та чорних металів до Калінінградської області на підставі санкцій ЄС.

Контекст

18 червня губернатор Калінінградської області Росії Антон Аліханов заявив, що Литва припинила пропускати через свою територію транзитні потяги з товарами, які потрапили під санкції Європейського Союзу.
У Раді Федерації заявили, що у Росії будуть “розв’язані руки для вирішення питання будь-якими способами”, якщо ЄС не виправить ситуацію з “блокадою Калінінграда”.

Речник Кремля Дмитро Пєсков назвав ситуацію “безпрецедентною” і рішення – “незаконним”.

Читайте також:
Хакери РФ атакували Литву через обмеження транзиту в Калінінград

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна