На відновлення потрібно 150 тисяч: як пережила бойові дії креветочна ферма в Чернігові

У Чернігові під час російських обстрілів, які тривали з кінця лютого по квітень, зазнала значних пошкоджень ферма з розведення креветок, на відновлення роботи якої тепер потрібно щонайменше 150 тисяч гривень.

Власник ферми Артем Дєдков розповідає, що до повномасштабного вторгнення РФ на фермі було три басейни, які разом вміщали 15 кубометрів води. У них загалом виростало до 40 кілограмів гігантських прісноводних креветок на місяць.

“Займалися ми цим трошки більше пів року, поки не прийшов так званий “русский мир”. 25 лютого ми повинні були їхати на перемовини, у нас з’явився інвестор, і ми планували розширюватися”, – каже власник.

Басейни розміщувалися на двох різних локаціях. Зранку 24 лютого Артем іще він встиг приїхати на обидві, погодувати креветок і перевірити обладнання.

А наступного разу йому вдалося туди потрапити приблизно за півтора тижня.

“Я був вражений, що креветка ще була жива! Тобто комунікації ще працювали, світло було, електроенергія. Креветки канібали, тому вони один одного їли й тим самим виживали”, – пояснює підприємець.

Креветок вдалося забрати, але обладнання довелося залишити на фермі. Деякі прилади вийшли з ладу через тривале перебування в воді в неробочому стані.

Фото: Суспільне Чернігів

За словами власника, з трьох басейнів уціліли два. Третій пошкоджено уламками, проте у підприємця є надія, що його ще вдасться залатати й відновити процес виробництва.

Проте для цього потрібні кошти – за підрахунками власника, приблизно 150 тисяч гривень, якщо не купувати нове обладнання, а спробувати відремонтувати наявне.

Також великим ризиком є ймовірні перебої з електроенергією, адже якщо світло зникне довше, ніж на добу – креветки загинуть.

Попри все, власник ферми налаштований відновити її роботу, щойно вдасться знайти фінансування.

Читайте також:
Знищене зерносховище та потрощена техніка аграріїв. Наслідки обстрілів Чернігівщини

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна