Лідери Франції, Італії та ФРН відвідали Ірпінь

доповнено

Лідери Франції, Італії та Німеччини – Еммануель Макрон, Маріо Драгі та Олаф Шольц – сьогодні зустрінуться із президентом України Володимиром Зеленським. Вони вже відвідали місто Ірпінь, яке було захоплене та значною мірою зруйноване російськими військами.

Про це вранці в четвер, 16 червня, повідомили французькі ЗМІ.

Після 11-ї години вони поширили відео з перебування трьох лідерів у місті Ірпінь під Києвом. Зокрема Макрон, Шольц і Драги в Ірпені оглянули житловий комплекс, розбомблений окупантами.

До них приєднався президент Румунії Клаус Йоганніс.

За словами глави офісу президента Андрія Єрмака, в Києві лідери обговорять декілька важливих тем –  “продовольча безпека, зброя та підтримка України”.

“Очікуємо підтримку заявки України на отримання статусу кандидата на членство в ЄС”, – повідомив Єрмак у телеграмі.

Нагадаємо, три європейські лідери прибули в Україну вранці 16 червня спецпотягом.

Контекст

Візит Макрона, Шольца і Драгі до Києва відбувається напередодні представлення оцінки Європейською комісією того, чи слід Україні надати статус кандидата на вступ до ЄС.

Єврокомісія, ймовірно, заявить, що Україна має набути статусу кандидата в члени ЄС за умови низки реформ, спрямованих на зміцнення верховенства права та боротьбу з корупцією.
Проте країни ЄС, як і раніше, розходяться в думках щодо того, чи слід розглядати ці реформи як попередню умову для того, щоб Україна стала кандидатом, чи слід означити контрольний список реформ вже перед наступним кроком на шляху до ЄС – офіційним відкриттям переговорів про вступ.

Дипломати в Брюсселі вважають, що візит тріо в Україну є необхідним для збору достатньої підтримки для варіанту надання статусу кандидата в члени ЄС вже зараз, а список реформ, які необхідно втілити, буде наданий на пізнішому етапі.

Очікується, що Європейська комісія надасть свій висновок щодо кандидатського статусу для України 17 червня.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 113 – 16.06.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна