ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 89 – 23.05.2022

Вечір

Президент Зеленський: Увечері підписав указ про нагородження наших воїнів. Державними нагородами відзначений 161 військовослужбовець Збройних сил України. З них 42 – посмертно.

22:35

За добу український винищувач збив одну російську крилату ракету. А підрозділи ППО Сухопутних військ уразили шість БПЛА: п’ять – типу “Орлан-10”, один – типу “Гранат”.

“Противник дещо нарощує авіаційну присутність довкола українських кордонів, втім, фактично не входить у повітряний простір, контрольований нашою протиповітряною обороною”, – зауважили в Командуванні Повітряних сил ЗСУ.

Як зазначається в повідомленні, на Лиманському та Ізюмському напрямках ударна авіація ПС знищила до 30 бойових броньованих машин разом із живою силою ворога.

Після 22-ї

Від початку повномасштабного вторгнення, 24 лютого, російська армія завдала по Україні 1474 ракетні удари, застосувавши 2275 різних ракет. Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

“Абсолютна більшість – по цивільних об’єктах. За неповні три місяці було вже понад 3 тисячі авіаударів російських літаків та гвинтокрилів. Яка ще країна витримувала такий масштаб ударів?” – сказав він.

“Найближчі тижні війни будуть складними. І ми повинні це усвідомлювати. Але в нас немає жодної альтернативи, крім як боротися. Боротися й перемогти. Звільнити нашу землю і наших людей. Бо окупанти хочуть забрати в нас не просто щось, а все, що в нас є. Включно з правом на життя для українців”, – наголосив Зеленський.

22:46

Ворог завдав ракетних ударів по залізничній інфраструктурі у Павлоградському та Синельниківському районах Дніпропетровської області, рух поїздів зупинено. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

“Є серйозні руйнування залізничної колії та контактної мережі. Коли поновимо рух, поки незрозуміло. Люди не постраждали”.

21:25

ООС: Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні 16 атак ворога. Ще на одній локації наразі тривають бої з окупантом.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 8 танків;
• 22 одиниці бойової броньованої техніки;
• 1 ворожий автомобіль;
• 1 безпілотний літальний апарат типу “Гранат”;
• 6 БпЛА типу “Орлан-10”.

Окупанти обстріляли 38 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 62 цивільні об’єкти, з них: 53 житлові будинки, сільгосппідприємство, дитячий садок, відділення банку, аптеку та адмінбудівлю національної поліції.
В результаті цих обстрілів загинуло щонайменше 7 цивільних осіб, ще 6 отримали поранення і травми різного ступеню важкості.

Вечір

Збройні сили України вибили військових Російської Федерації із села Тошківка Сєвєродонецького району Луганської області та закріпили свої позиції, повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Вечір

Результати другої зустрічі глав оборонних відомств країн формату “Рамштайн” на підтримку України, що відбулася онлайн:

  • Україна отримає данські протикорабельні ракети Harpoon та наземну пускову установку для них;
  • Чехія передасть Україні бойові гелікоптери;
  • Польща, Італія, Норвегія та Греція анонсували передачу Києву артилерійських систем та боєприпасів до них;
  • загалом 20 країн повідомили про нові поставки озброєнь Україні для відбиття повномасштабної російської агресії.
  • До коаліції “Ramstein” приєдналися Австрія, Боснія і Герцеговина, Колумбія, Ірландія та Косово. Тепер цей формат об’єднав 44 країни.

21-ша година

Голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович: Кілька годин тому над селом Ганнівка Новоукраїнського району наша ППО збила ворожу ракету. Вона впала на відкритій місцевості. Загиблих і травмованих немає. Працюють експерти.

20-та година

Під час брифінгу у Вашингтоні міністр оборони США Ллойд Остін оголосив: “Данія надасть пускову установку та ракети Harpoon для захисту узбережжя України”.

Деталі постачання, строки та кількість комплексів поки не оголошено.

18:25

Ворог продовжує заходи адміністративно-поліцейського режиму на тимчасово захоплених територіях України. Так, за наявною інформацією ГШ ЗСУ, на тимчасово зайнятих територіях Херсонської та Запорізької областей окупанти створили 19 так званих “комендатур”.

18:25

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Слобожанському напрямку загарбники намагаються утримати займані рубежі. Обстрілюють українські війська з метою недопущення їх подальшого просування в бік державного кордону. Намагаються покращити тактичне положення своїх підрозділів.
При підтримці артилерії ворог відновив штурмові дії в районі населеного пункту Тернова, успіху не мав.

На Слов’янському напрямку основні зусилля противник зосередив на утриманні зайнятих позицій, веденні розвідки та створенні умов для відновлення наступу. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Богородичне та обстрілював з артилерії населені пункти Гусарівка, Чепіль, Долина і Святогірськ. Противник застосував реактивні системи залпового вогню та важкі вогнеметні системи в районі населеного пункту Студенок.

На Донецькому напрямку ворожі підрозділи не полишали спроб прорвати оборону наших військ з метою їх оточення та виходу на адміністративні кордони Луганської області. Основні зусилля зосереджують на Бахмутському напрямку.

На Лиманському напрямку ведення активних бойових дій не відзначено. Ворог здійснив артилерійські обстріли підрозділів Сил оборони та цивільних об’єктів у населеному пункті Лиман.

На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки артилерії, противник вів штурмові дії, успіху не мав, зазнав втрат і відступив.

На Бахмутському напрямку противник намагався вести наступ, успіху не мав. У напрямку на Луганське провів розвідку боєм, успіху не мав, відійшов.

На Південнобузькому напрямку окупанти продовжують обстріли позицій наших військ з метою сковування їх дій. Триває інженерне обладнання оборонних рубежів в районі населеного пункту Посад-Покровський.

Вдень

ДК “Укроборонпром” відновлює втрачені відомості про працівників підприємств, які опинились або на тимчасово окупованих територіях, або зазнали ворожих руйнівних ракетних ударів.

“На сьогодні 5 підприємств концерну “Укроборонпром” захоплені окупантами. Документація щодо персоналу або повністю знищена, або доступ до неї відсутній. Таким працівникам Концерн запропонує роботу на інших об’єктах державного ОПК, а також подбає про виплату матеріальної допомоги”, – сказано в повідомленні УОП.

Після 15-ї

Російські сили розпочали штурм міста Лиман на півночі Донецької області. Про це “Новинам Донбасу” повідомили місцеві жителі.
За твердженням кількох співрозмовників, війська РФ вже увійшли в північну частину міста. Водночас у пресслужбі обласної військової адміністрації відповіли, що “ситуація складна, але наші військові тримають усі під контролем”.
Евакуації із міста сьогодні не було через небезпечну ситуацію.

Вдень

Артилеристи Закарпатського легіону – 128-ї гірсько-штурмової бригади ЗСУ – з відстані понад 20 км з першого пострілу вразили рашистську ціль із нової гаубиці зразка НАТО.

За повідомленням пресслужби підрозділу,  влучили в пункт дислокації командного складу одного з підрозділів росармії. Знищено військовий позашляховик із позначкою “Z” і кілька рашистів, які перебували поряд.

Вдень

Кількість підтверджених жертв серед мирного населення від російської збройної агресії досягла 4600 осіб, з них 232 – діти. Про це заявила генеральний прокурор Ірина Венедиктова у Давосі.

“Ці цифри не включають дані з тимчасово окупованих територій. Проте, що ми можемо спостерігати за супутниковими знімками та іншими джерелами, то ситуація там катастрофічна: багато міст та селищ зруйновані вщент”.

13-та година

Після авіаудару по смт Десна в Чернігівській області, завданого російською армією 17 травня, під руїнами знайшли тіла 87 загиблих. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у виступі на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Після 12-ї

Солом’янський районний суд міста Києва оголосив перший вирок російському військовому після повномасштабного вторгнення: сержанта збройних сил РФ Вадима Шишимаріна, який вбив цивільного українця на Сумщині, засудили до довічного ув’язнення.

Суд дійшов висновку, що Шишимарін діяв із прямим умислом, коли кілька разів вистрілив у цивільного.Каяття вбивці не визнали повністю щирими. Пом’якшеною обставиною визнали лише те, що військовий співпрацював зі слідством.

Підсудний Вадим Шишимарін. Фото: Катерина Петренко / Новинарня

Читайте лонгрід “Новинарні“:
Скільки “шишимаріних” покарає Україна? Поспішний суд у першій справі російського солдата-вбивці виводить на системну проблему

11:55

Сьогодні вранці російські окупанти нанесли удари по Харкову в районі Павлового Поля, снаряд влучив біля зупинки громадського транспорту. Один чоловік зазнав поранень вибуховою хвилею, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Минулої доби російські окупанти також обстрілювали Харків. Зокрема з реактивних систем залпового вогню був обстріляний Київський район. За добу загалом по Харкову – двоє поранених.

Тривають обстріли населених пунктів області. Минулої доби обстрілювали село Циркуни – двоє поранених. В Первомайському – один поранений. Також цивільний постраждав від обстрілів Балаклії.

Цієї ночі обстрілів окупантів зазнав Чугуївський район, внаслідок обстрілу зайнялися приватні будинки, магазин та кафе. На щастя, ніхто не постраждав.

Ранок

ЗСУ вже використовують автомобілі підвищеної прохідності, оснащені американськими автоматичними гранатометами Mark 19.

 

“Славнозвісні «Бандеромобілі», яких так бояться окупанти, оснащені американськими автоматичними гранатометами Mark 19, уже працюють в Збройних силах України. Це страшний сон окупанта. Разом переможемо!” – інформує пресслужба Оперативного командування “Захід”.

Ранок

У Луганській області воїни 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ знищили дві бойові машини та 14 окупантів зі складу 76-ї десантно-штурмової дивізії ВДВ збройних сил РФ (місто Псков). Про це повідомило командування ДШВ ЗСУ.

Відео:

Ранок

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко: “Ніч (на 23 травня) була безкінечною повітряною тривогою. У більшості районів все нормально. У Криворізькому – знову стріляли. Ворог двічі вдарив з “Ураганів” по Апостолівській громаді. Влучив між селами. Люди не постраждали”.

Десята година

“День починається з полонених орків”. Фото з тг-каналу журналіста Андрія Цаплієнка:

Дев’ята година

ДПСУ: уночі ворог ударив ракетами з літака по Сумщині.

“Приліт” двох російських ракет стався у одного з населених пунктів Білопільської міської об’єднаної територіальної громади. Внаслідок удару пошкоджені приватні помешкання та територія одного з підприємств.

Ранок

За три місяці війни в Україні кількість загиблих російських військових, ймовірно, є такою самою, як у Радянського Союзу за час його дев’ятирічної війни в Афганістані, – висновок британської розвідки.

До такого високого рівня втрат, який продовжує зростати під час наступу на Донбасі, призвело поєднання поганої тактики на малих висотах з обмеженим прикриттям з повітря, відсутністю гнучкості та командного підходу, який готовий посилювати невдачі та повторювати помилки, відзначається у зведенні.

8:35

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 23.05 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – ліквідовано близько 29 200 (+150),
  • танків ‒ 1293 (+8),
  • бойових броньованих машин ‒ 3 166 (+25),
  • артилерійських систем – 604 (+5),
  • РСЗВ – 201,
  • засобів ППО – 93,
  • літаків – 204,
  • гелікоптерів – 170,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 476 (+6),
  • крилатих ракет – 110 (+3),
  • кораблі/катери – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 206 (+12),
  • спеціальної техніки – 43.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 22 травня)

8:40

О другій та четверій годині ночі відбувалися ворожі ракетні обстріли по залізничній інфраструктурі міста Коростень. Жертв немає. Під час першого нічного обстрілу успішно справцювала ППО ЗСУ, яка збила ракету. Про це повідомив голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко в ефірі національного телемарафону.

7:45

В реанімації Дніпра померла дитина з Привілля Луганської області, яка потрапила під обстріл два тижні тому, – голова ОВА Сергій Гайдай.

“Ще 7 травня ворог накрив Привілля артилерією. 11-річну дівчинку із мінно-вибуховою травмою одразу госпіталізували до Дніпропетровської обласної дитячої лікарні, де за життя дитини упродовж двох тижнів боролися кращі медики регіону. На жаль, 22 травня її серце зупинилося”.

7:45

Голова ОВА: За добу 22 травня на Луганщині ворог обстріляв понад 70 об’єктів житлового фонду.

Загинула жителька Лисичанська, у квартиру якої ввечері влучив російський снаряд. Обстріл цього житлового кварталу був дуже щільним – пошкоджено одразу чотири будинки. Загалом в місті зафіксовані руйнування в 13 будинках.

Потужні удари неодноразово витримував Новодружеськ, 28 будинків там теж зруйновані. Також уражено 13 будинків в Золотому, чотири – в Нирковому, по три – в Миколаївці та Катеринівці, два – в Гірському.

6:45

За результатами втрат в ході бойових дій ворог змушений знімати зі зберігання танки Т-62 для комплектування резервних батальйонних тактичних груп, що формуються для відправки в Україну. Крім того, для поповнення втрат озброєння та військової техніки використовується техніка, що була уражена та відновлена на ремонтно-відновлювальних підприємствах, – ГШ ЗСУ.

6:45

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слобожанському напрямку ворог, силами підрозділів 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу та Балтійського флоту, веде бойові дії з метою утримання зайнятих раніше рубежів на Харківському напрямку. Посилюючи поліцейсько-адміністративний режим, підрозділи противника встановлюють блокпости та фортифікаційні споруди на під’їзних шляхах та безпосередньо поряд з населеними пунктами Великий Бурлук, Капітолівка, Михайлівка, Левківка, Забавне та Куп’янськ.

Силами окремих підрозділів Західного військового округу, 11-го армійського корпусу Балтійського флоту, Східного та Центрального військових округів, ворог здійснює підготовку до відновлення наступу на Слов’янському напрямку. Здійснив спробу наступальних дій в районі населеного пункту Довгеньке. Цей наступ відбито підрозділами Сил оборони, ворог зазнав втрат і відступив.

На Донецькому напрямку противник не полишає спроб прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області.

На Лиманському напрямку активних бойових дій не вів. Окупанти обстрілювали інфраструктуру в районах населених пунктів Лиман, Озерне та Діброва.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог зосередив зусилля у напрямку населеного пункту Сєвєродонецьк. Вів штурмові дії в районі Тошківки.

На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії, противник вів бойові дії в районі Олександропілля. За результатами вогневого ураження Силами оборони зазнав втрат та відступив. Вів наступ в районах Липового та Трипілля, успіху не має.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках відзначається зниження інтенсивності ведення бойових дій. Ворог намагається закріпитись на досягнутих рубежах, обстрілює позиції Сил оборони. Завдавав авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Авдіївка, Новоселівка Друга, Новомихайлівка та Микільське.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки та заходах з інженерного обладнання позицій. Обстрілював позиції Сил оборони зі ствольної та реактивної артилерії.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути Сєвєродонецьк та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині.
▪️ 16-20 травня фактично закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.