Міжнародний кримінальний суд послав в Україну 42 слідчих

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан повідомив, що направив в Україну групу із 42 слідчих, судових експертів і допоміжного персоналу для розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людства.

Про це 17 травня інформує “Європейська правда” з посиланням на заяву Хана, яку оприлюднила пресслужба суду.

“Я можу підтвердити, що сьогодні мій офіс направив в Україну групу з 42 слідчих, судових експертів та допоміжного персоналу для просування наших розслідувань злочинів, що підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, та надання підтримки українській національній владі. Це найбільше польове розгортання мого офісу з моменту його створення”, – повідомив Хан.

Прокурор подякував нідерландській владі за відрядження значної кількості національних експертів до його офісу на підтримку цієї місії.

Під час цієї місії офіс прокурора МКС зосередиться на низці основних цілей, спрямованих на прискорення його незалежних розслідувань та посилення синергії слідчих дій з органами влади на місцях в Україні.

“Направивши групу слідчих, ми ще більше розширимо провідну розробку і зберемо свідчення, що стосуються військових нападів, які можуть бути злочинами за Римським статутом. Завдяки тісній співпраці з українською владою наші судово-медичні експерти складуть карту існуючих дій національних слідчих на місці злочину, щоб відстежити робочі процеси та посилити ланцюжок зберігання незаперечних доказів”, – наголошується у заяві Хана.

Розгорнута команда також співпрацюватиме в Україні на місцях із групою французьких експертів-криміналістів, щоб забезпечити безперервність та продовження їхньої роботи щодо ідентифікації останків, балістичного аналізу та збереження судово-медичних доказів.

Вони також співпрацюватимуть з командами, розгорнутими іншими державами в Україні.

“Зараз, як ніколи, нам потрібно показати закон в дії. Важливо, щоб ми продемонстрували постраждалим та сім’ям жертв, що міжнародне право має відношення до їхнього досвіду, що ідеали Римського статуту можна значуще застосовувати, щоб принести їм певну міру заспокоєння через судовий процес”, – заявив Карім Хан.

Нагадаємо, 2 березня Міжнародний кримінальний суд розпочав розслідування можливих злочинів, скоєних в Україні.
16 березня головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан уперше відвідав Київ та домовився про співпрацю з Офісом генпрокурора. 13 квітня Хан під час другого візиту побував у місті Буча, де окупантами були вбиті кілька сотень мирних жителів.

Міжнародний кримінальний суд приєднався до команди, яка розслідує звинувачення у воєнних злочинах в Україні.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна